Testul de mers pe jos de 5 secunde care vă poate spune cât de bine îmbătrâniți

Testul de mers pe jos de 5 secunde care vă poate spune cât de bine îmbătrâniți
Sursa foto: Pixabay

Testul de mers pe o distanță de 6 metri a devenit un semn vital cheie pe care medicii care lucrează în clinicile de longevitate din întreaga lume îl folosesc pentru a urmări starea de fitness și longevitatea pacienților.

Dr. Sara Bonnes, director medical al Clinicii de longevitate sănătoasă de la Clinica Mayo din Minnesota, a declarat că echipa ei efectuează teste de mers pe distanțe de 6 metri pentru toți pacienții care vin la clinică „ca un marker al performanței lor funcționale”.

„Îmi spune cât de bine funcționează oamenii, cât de bine se mișcă mușchii și lucrează împreună”, a spus Bonnes pentru Business Insider.

„Putem face teste complexe pentru a măsura cât de bine este nivelul de fitness al oamenilor, dar aceasta este o versiune mai mică, mai ușoară, care încă îmi spune: te miști bine și te descurci bine pentru vârsta ta?”

Medicii pot efectua și versiuni mai lungi ale aceluiași test. Există un test de mers de 6 minute pe care îl efectuează mulți clinicieni, dar necesită o cantitate bună de pistă.

„Aveți nevoie de un spațiu relativ plat, deschis și drept, astfel încât oamenii să nu meargă în cerc și să nu amețească sau să se împiedice de obstacole”, a spus Bonnes.

Din fericire, cercetătorii au descoperit că atât rezultatele testelor de mers pe 6 metri, cât și rezultatele testelor de mers pe 6 minute sunt indicatori destul de fiabili ai aptitudinii funcționale a unei persoane.

La clinica lui Bonnes, ei folosesc un hol și marchează începutul și sfârșitul potecii cu conuri portocalii. Dar dacă vă uitați la asta acasă, 6 metri înseamnă aproximativ 19,68 picioare. Puteți folosi o bandă de măsurare sau instrumentul de măsurare de pe telefon.

În linii mari, adulții în vârstă sunt considerați a avea o „viteză de mers funcțională” dacă pot termina acest test în mai puțin de 6 secunde (mers mai repede de 1 metru pe secundă). Un timp mai lent de 8,6 secunde la test sugerează că o persoană poate fi expus riscului de cădere sau de internare la spital, conform unui studiu din 2005.

Lucrul la viteza de mers poate ajuta la compensarea acestor efecte. Oamenii de știință cred că mersul rapid poate chiar ajuta la menținerea în mai bună reparare a capacelor de protecție de la capetele cromozomilor noștri ADN, numite telomeri. Și în timp ce vechea regulă de 10.000 de pași pe zi este puțin mai mult decât un truc de marketing, este adevărat că mersul pe jos este asociat cu mai multă sănătate, până la un punct.

Testul de mers pe 6 metri este „cu adevărat mai bun pentru pacienții mai în vârstă”, a spus Bonnes. Dar dacă cineva are un scor scăzut pentru vârsta lui, „atunci lucrăm la exerciții și creștem acea masă musculară”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`