CORONAVIRUS | Două medicamente, TESTATE pe aproape 200 de pacienți din Spania, împotriva răspândirii virusului

Publicat: 16 03. 2020, 09:46
Sursă foto: hepta.ro

Un prim pas împotriva răspândirii virusului COVID -19 a fost făcut în Spania.

Un medicament pentru malarie și artrită reumatoidă și un medicament antiviral utilizat împotriva HIV au început să fie testate pe aproximativ 200 de subiecți testați pozitiv cu coronavirus, în încercarea de a opri contagierea, nu de a vindeca boala.

Oriol Mitjà, epidemiologul principal în lupta cu SIDA, de la spitalulGermans TriasI Pujol din Spania, a fost cel care a făcut propunerea.

Pacienților li se va administra acest tratament timp de șapte zile.

„Ipoteza noastră este că încărcătura virală poate fi redusă în acest fel și, dacă vom reuși, am putea rupe lanțul de transmitere a infecției.

Atâta timp cât nu există un vaccin, aceasta ar putea fi o opțiune precum cea utilizată pentru malarie la călători sau în tratamente post-expunere pentru persoanele cu risc ridicat de a se infecta cu HIV”, a explicat Oriol Mitjà, notează lavanguardia.com

„În această perspectivă, dacă combinația antivirală și cloroquina face ca persoana infectată să înceteze să fie infecțioasă în mai puține zile, progresia coronavirusului poate fi încetinită”, a mai declarat acesta.

„Cele două medicamente acționează asupra creșterii virusului în două moduri diferite.Aceasta este una dintre cheile succesului tratamentelor antivirale la HIV, atacând pe mai multe fronturi.

Medicamentul pentru malarie, hidroxiclorochina, „are două efecte: pe de o parte, inhibă calea virusului în celulă, iar pe de altă parte, acționează împotriva creșterii sale în interiorul celulei.Acest efect a fost remarcat în mai multe studii chineze.Antiviralul, Darunavir, are un efect inhibitor asupra unei enzime, protează, care se află în interiorul virusului și îl ajută să crească. Estimarea ar fi ca transmisia să fie redusă între 15% și 5%.O medie de 10% mai puține contacte infectate ar putea rupe transmiterea infecției”, spune cercetătorul.

„Punctul nostru de plecare este că singurele măsuri preventive pe care le avem împotriva acestui nou coronavirus sunt izolarea și carantina.Dar asta depinde total de cât de compatibil este fiecare pacient.Dacă nu-l urmați cu strictețe și mergeți la plimbare, veți fi infectați.Prin urmare, eficacitatea măsurii este limitată și foarte variabilă.Un alt nivel de acțiune este cel al măsurilor adoptate pentru aceste 14 zile, care forțează izolarea.Acest tratament este în plus față de izolare.Dacă funcționează și vom afla în curând, va reduce infecțiile și timpul de izolare necesar, deoarece persoanele testate pozitiv nu vor mai infecta peste câteva zile, iar carantinapacienților va fi redusă”, a mai declarat Mitjà.

„Vom monitoriza continuu persoanele testate pozitiv, deoarece credem că acestea pot înceta să fie infecțioase în 3 sau 4 zile. Vom ști foarte curând dacă funcționează și în trei săptămâni s-ar putea decide dacă îl vom folosi pentru a ajuta la ușurarea retenției”, a concluzionat medicul.

„Cunoașterea rezultatelor atât de devreme și folosirea medicamentelor dovedite, la prețuri bune, ar permite o desfășurare rapidă, astfel încât persoanele pozitive să infecteze mai puțin și să reducă timpul de contact.În absența unui vaccin, ar putea fi o măsură foarte eficientă în orice țară, inclusiv în cele care nu au cum să facă față unei epidemii de genul acesta”, a declarat și Robert Fabregat, director de cercetare pentru Departamentul de Sănătate, potrivit aceleiași surse.

Spania este pe locul doi în topul celor mai afectate regiuni, cu 1.522 de cazuri raportate doar duminică laOMSși cu un total de 5.753 de îmbolnăviri.

În prezent, existăpeste 250 de studii dedicate coronavirusului,înregistrate laOrganizația Mondială a Sănătății.