CORONAVIRUS // China poate produce peste 1,6 milioane kituri de testare pe zi / Coreea de Sud a testat deja peste 100.000 de oameni, iar Italia peste 20.000 / În România s-au efectuat 600 de teste și mai avem doar o mie de kituri

Publicat: 05 03. 2020, 12:21
Foto: pixabay.com

EXCLUSIV ONLINE // OMS a derulat o investigație în China cu privire la epidemia de coronavirus, trimițând acolo o echipă de 25 de experți internaționali, iar rezultate au adus date noi cu privire la ceea ce se știa până acum despre virusul ucigaș.

Una din principalele concluzii ale cercetătorilor a fost aceea că principala cheie a stopării răspândirii COVID-19 o reprezintă testarea masivă a populației, în raport cu producerea și distribuirea rapidă a kiturilor de diagnosticare.

China poate acum produce 1,6 milioane de truse de testare pentru noul coronavirus pe săptămână. Testul oferă rezultatul în aceeași zi. În toată țara, oricine merge la medic cu febră este testat pentru virus. Spre exemplu, în provincia Guangdong, îndepărtată de Wuhan (centrul epidemiei), au fost testate 320.000 de persoane, iar 0,14% dintre acestea au fost depistate pozitiv cu coronavirus.

Autoritățile chineze intervievează toate persoanele infectate la nivel național despre persoanele lor de contact și apoi le testează. În Wuhan, spre exemplu, sunt 1.800 de echipe, fiecare având cel puțin 5 persoane (Detalii pe larg AICI).

Invariabil, întrebarea se pune cum au reacționat celelalte state în care coronavirusul s-a răspândit: Câte persoane au reușit ele să testeze și câte kituri de diagnosticare au achiziționat?

Câte teste s-au efectuat în Coreea de Sud și Italia

Datele OMS (disponibile la 2 martie) arată, spre exemplu, că în Coreea de Sud au fost testate până acum 109.591 de persoane.

Coreea de Sud poate testa aproximativ 10.000 de oameni zilnic și intenționează să își crească această capacitate la 20.000 de persoane.

În Italia, cel mai important focar de coronavirus din Europa, au fost efectuate 23.345 de teste, în Austria 2.120, în Elveția 1.850, în Marea Britanie 13.525, în Finlanda 130, în Vietnam 1.737, în Tucia 940.

(Sursa foto: worldometers.info)

În contrast, în SUA au fost efectuate doar 472 de teste de la izbucnirea epidemiei.

Statele Unite au în prezent suficiente kituri de diagnosticare pentru a testa 75.000 de oameni, au anunțat autoritățile americane, potrivit potrivit nytimes.com. Agențiile federale de sănătate lucrează în prezent cu un „furnizor comercial” pentru a distribui în curând 50.000 de truse suplimentare de diagnosticare.

În Iran, o echipă a OMS a ajuns miercuricu truse suficiente pentru a testa 100.000 de persoane pentru coronavirus și îmbrăcăminte de protecție pentru 15.000 de lucrători din domeniul sănătății. Iranul, punctul central al focarului din Orientul Mijlociu, a anunțat miercuri că numărul de cazuri confirmate a crescut de 523 la 1.501. Până în prezent, 66 de persoane au murit în urma infecției.

Situația în România

Oficialii români au anunțat că până la această oră au fost prelevate și analizate 579 de probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus.

Dintre acestea, 573 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

Autoritățile din România au precizat, pentru B1.ro că, în momentul de față, mai sunt disponile peste 1.000 de teste.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat că un număr de 4.500 de kituri de diagnosticare a coronavirusului vor ajunge săptămâna viitoare în România.

Miercuri, autoritățile au prezentat, noi date despre echipamentele de diagnosticare a coronaviruslui disponibile în România. Alexandru Rafila,preşedintele Societăţii Române de Microbiologie,a anunțat că, la acest moment, la Institutul Matei Balș din București sunt disponibile 1000 de kituri de testare, iar în fiecare din celelalte centre din țară în jur de 200.

Autoritățile au atras atenția asupra faptului că deficitul de personal reprezintă o problemă și mai mare. “Matei Balș are, probabil peste 1.000 de teste disponibile, iar celelalte centre au de ordinul sutelor, în jur de 200 de teste are fiecare centru. Dar problema nu este asta, că sunt absolut suficiente (…). Problema ține de personal, pentru că aceste teste nu se lucrează singure. La Matei Balș s-a lucrat foarte mult, au lucrat în ture(…) chiar la limita epuizării”, a precizat Rafila, într-o conferință pe tema coronavirusului susținută alături de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

CORONAVIRUS // China poate produce peste 1,6 milioane kituri de testare pe zi / Coreea de Sud a testat deja peste 100.000 de oameni, iar Italia peste 20.000 / În România s-au efectuat 600 de teste și mai avem doar o mie de kituri (I)

În acest moment, coronavirusul s-a răspândit în 84 de țări, ucigând 3.286 de persoane, potrivit celui mai recent raport.

Conform Worldometers.info, în prezent sunt infectate 95.483 de persoane în întreaga lume, iar 53.688 sunt vindecate.

CORONAVIRUS // China poate produce peste 1,6 milioane kituri de testare pe zi / Coreea de Sud a testat deja peste 100.000 de oameni, iar Italia peste 20.000 / În România s-au efectuat 600 de teste și mai avem doar o mie de kituri (II)