Prestaţia ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, de la ședința Comisiei afaceri economice și monetare (ECON), şedinţă în care a prezentat prioritățile Președinției române a ECOFIN, este aspru criticată de către europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan.
„Foarte slabă prestația din această seară a ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în Parlamentul European. Să vă explic de ce! În calitatea sa de președinte în exercițiu al Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) ale UE, ministrul Teodorovici a venit în seara asta în fața noastră, a membrilor Comisiei afaceri economice și monetare (ECON) din Parlamentul European, pentru a prezenta prioritățile Președinției române a ECOFIN pentru următoarele 6 luni”, a scris Siegfried Mureșan, luni pe Facebook.
Europarlamentarul arată că ministrul a „reuşit” să rateze toate şansele de a promova interesele României în cadrul organizaţiei oferind doar răspunsuri vagi la întrebările primite.
„A «reușit», în schimb, în primul rând, să rateze toate șansele de a lua o poziție publică în avantajul României pe dosare extrem de importante precum Fondul Monetar European, capacitatea bugetară a zonei euro și Funcția Europeană de Stabilitate a Investițiilor. L-am întrebat chiar eu despre cum vede Președinția română aceste dosare tocmai pentru a-i da oportunitatea să vorbească despre ceea ce e important pentru România și să pună țara noastră în centrul atenției. A ratat această oportunitate. S-a limitat la răspunsuri vagi fără consistență și relevanță politică”, a arată Siegfried Mureșan.
Mai mult, ministrul a creat confuzie în rândul membrilor prin răspunsurile oferite pe seama celor mai importate dosare pe care le are de gestionat.
„Mai mult, a generat confuzie în rândul colegilor de comisie. La întrebarea mea privind poziția Guvernului României pe dosarul referitor la Fondul Monetar European, Teodorovici a dat un răspuns vag, dar care arăta o contradicție cu poziția Comisiei Europene, instituția care a propus dosarul. Când un alt coleg din Parlament l-a rugat să ia o poziție politică și să clarifice dacă poziția Guvernului României și a Președinției române a Consiliului diferă de cea a Comisiei, a evitat răspunsul. Nici nu și-a dat seama de contradicția dintre generalitățile lui și poziția Comisiei.
A generat confuzie totală în rândul colegilor din Parlamentul European vorbind de mai multe dosare pe care dorește să ajungă la un acord în timpul președinției române a ECOFIN, printre care Pachetul privind finanțarea sustenabilă și Pachetul privind distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții. Or, în programul oficial al Președinției române a ECOFIN, apărea un singur dosar de finalizat, propunerea Comisiei Europene privind accizele. Acest lucru creează confuzie în rândul negociatorilor din Parlamentul European pe acele dosare. Acești negociatori trebuie să lucreze cu reprezentanții ECOFIN și cu Comisia Europeană pentru a ajunge la un acord”, scrie europarlamentarul.
Eugen Teodorovici nu a reuşit să clarifice nici dacă priorităţile României la conducerea Consiliului Uniunii Europene sunt şi cele prezentate în cadrul ECOFIN.
„Ei bine, ei primesc, de la o săptămână la alta, informații contradictorii privind prioritățile Președinției române a ECOFIN. Văzând această confuzie, l-am întrebat chiar eu dacă prioritățile Președinției române a ECOFIN sunt cele din programul redactat la începutul președinției sau cele prezentate în această seară. Mi-a răspuns că rămâne de văzut. Aceste lucruri fac diferența între un ministru puternic, care folosește președinția ECOFIN pentru a ajunge la un consens european și pentru a aduce în față prioritățile propriei țări și un ministru care citește de pe foaie și se limitează doar la a spune că vom trăi și vom vedea”, a conchis europarlamentarul liberalul.
Reuniunea Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) va avea loc, marți, la Bruxelles. La eveniment va participa și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care va prezenta programul de lucru în domeniul economic și financiar pentru următoarele șase luni în care România va deține Președinția Consiliului UE.