Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a avut luni o întrevedere cu ministrul Afacerilor externe, cooperării internaţionale şi comerţului al Republicii Vanuatu, Ralph Regenvanu, aflat într-o vizită oficială în România.
Cei doi miniștri au discutat, printre altele, despre dezvoltarea relațiilor economice și sprijinul reciproc privind candidaturile din domeniul organizațiilor internaționale, precum și despre o eventuală colaborare în domeniul medicinei de urgență, telemedicinei şi al pregătirii populaţiei pentru situaţiile de urgenţă, potrivit unui comunicat de presă al MAE.
Întâlnirea celor doi oficiali vine în contextul apariției unor informații potrivit cărora România și Marea Britanie sunt unele dintre statele care ar încetini acțiunile Uniunii Europene împotriva paradisurilor fiscale. Jurnaliștii de la publuicația germană Handelsblatt scriu că atât țara noastră, cât și Marea Britanie au refuzat să includă Barbados şi Bermude pe lista neagră a paradisurilor fiscale. Asta în condițiile în care oficialii de la Bruxelles lucrează la întocmirea unei liste negre împotriva spălării banilor. (Detalii AICI)
Este cunoscut faptul că și Republica Vanuatu este considerată un paradis fiscal.
Însă, potrivit unui document european citat de Reuters, în prezent jurisdicțiile care rămân pe lista neagră a UE privind paradisurile fiscale sunt Samoa Americană, Guam, Namibia, Palau, Samoa și Trinidad și Tobago.
Redăm, mai jos, comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe:
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu a avut, în data de 11 martie 2019, o întrevedere cu Ralph Regenvanu, ministrul afacerilor externe, cooperării internaţionale şi comerţului al Republicii Vanuatu, stat insular din Pacific cu care România a stabilit relații diplomatice la 31 mai 2018.
În cadrul întrevederii, demnitarul român a abordat subiecte de interes comun privind cooperarea bilaterală și multilaterală, cu accent pe dezvoltarea relațiilor economice și sprijinul reciproc privind candidaturile din domeniul organizațiilor internaționale. A fost prezentată oferta României în privinţa pregătirii de specialişti în domenii precum medicina sau agronomia şi s-a propus o colaborare în domeniul medicinei de urgenţă, al telemedicinei şi al pregătirii populaţiei pentru situaţiile de urgenţă.
A fost subliniată dorința părții române ca pe durata mandatului său de Președinte al Consiliului UE, să sprijine consolidarea legăturilor Uniunii Europene cu parteneri precum Vanuatu, pentru integrarea graduală în economia globală și aprofundarea dialogului politic. Una dintre prioritățile pe durata PRES RO o constituie urmărirea procesului de negociere a noului acord de parteneriat dintre UE și statele ACP post-Cotonou.
Ministrul român al afacerilor externe a invitat Vanuatu să participe la cea de-a doua ediție a cursului ForeignDiplo@IDR2019, program de instruire care se va desfășura în perioada 7-23 septembrie 2019, organizat de Institutul Diplomatic Român cu sprijinul și finanțarea RoAid.