Fostul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru, unde a comentat vizita lui Joe Biden, în Israel. “Președintele SUA a aterizat, practic, în mijlocul unui război din ce în ce mai agravat”, a spus Teodor Meleșcanu.
„Președintele Biden a aterizat în Israel, practic, în mijlocul unui război din ce în ce mai agravat. Eu aș spune că vizita asta a fost menită să descurajeze foarte clar Iranul și forțele sale proxy din regiune și să împiedice extinderea conflictului dincolo de Israel și Hamas. Misiunea președintelui este de a limita confruntarea Israelului cu Hamas. Deci tragedia atribuită de Hamas, Israelului și de guvernul primului ministru Benjamin Netanyahu a unui alt grup radical palestinian, Jihadul Islamic, de data asta, a reflectat riscurile, aș spune, mari ale unei călătorii prezidențiale pe fondul accelerării calamităților, dar în timp ce Biden se pune în pericol, securitatea personală și prestigiul politic, și-a asumat un risc, aș spune, mai mare care se găsește la ora actuală.
Misiunea sa reprezintă cea mai intensă implicare a unui președinte în diplomația de criză din Orientul Mijlociu, după o perioadă lungă în care președinții americani s-au cam îndepărtat de un conflict israeliano-palestinian, aparent, insolubil. Vine cu Biden, deja învestit profund într-o altă criză globală, fierbinte, cu implicații masive.
Este efortul Ucrainei, ea respinge o invazie rusă, care amenința să o șteargă pe față, și ca orice intervenție prezidențială majoră într-o lume zbuciumată, vizita lui Biden prezintă posibilitatea unui eșec care i-ar putea afecta poziția politică.
Lumea nu-și poate permite ca Orientul Mijlociu să fie din nou mistuit de flăcări, în momentul în care războiul și totalitarismul contestă ordinea și democrația occidentală. Ca diplomat, pe baza experienței și expertizei acumulate, aș recomanda guvernanților actuali ai României să adopte o poziție echilibrată față de situațiile de conflict în desfășurare, iar politica externă a României a avut până în prezent atitudini echilibrate, care determina ca în țara noastră să fie liniște, să nu manifeste violențe, manifestări din partea diferitelor categorii de cetățeni străni care trăiesc în România, dar mai ales de altele ostile și atacuri teroriste.
Asta este ceea ce se poate face. Sigur că furia este în creștere. Grupurile de ajutor și pentru drepturile omului au intensificat criticile împotriva campaniei de bombardare ale Israelului și a ordinelor de evacuare care afectează din ce în ce mai mulți civili. Sigur, SUA este partenerul tradițional al Israelului și era de așteptat ca SUA să își declare disponibilitatea de a ajuta Israelul.”