Tensiunile în Venezuela și Guyana cresc din cauza regiunii disputate bogate în petrol. Maduro a mobilizat armata

Tensiunile în Venezuela și Guyana cresc din cauza regiunii disputate bogate în petrol. Maduro a mobilizat armata
Tensiunile în Venezuela și Guyana cresc din cauza regiunii disputate bogate în petrol. Maduro a mobilizat armata

Tensiunile dintre Venezuela și Guyana au crescut marți, când Caracas a propus un proiect de lege pentru crearea unei provincii venezuelene într-o regiune disputată bogată în petrol și a ordonat companiei petroliere de stat să elibereze licențe pentru extragerea țițeiului de acolo.

Sursa conflictului sunt resursele de petrol

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a propus, la o ședință de guvern, trimiterea unui proiect de lege Adunării Naționale pentru crearea unei provincii „Guyana Esequiba” într-o regiune pe care Guyana a administrat-o de peste un secol. El a mai spus că licențele pentru petrol, gaze și minerit trebuie eliberate imediat.

Președintele Guyanez Irfaan Ali a numit declarațiile lui Maduro o „amenințare directă” împotriva țării sale și a respins măsurile anunțate de liderul venezuelean.

Duminică, Venezuela a organizat un referendum controversat fără caracter obligatoriu cu privire la soarta regiunii, cu un vot copleșitor de 95% „da” pentru modelele Caracasului pe Essequibo, sau Esequiba, așa cum este cunoscut în Venezuela.

Maduro a dat un ultimatum companiilor petroliere care lucrează în temeiul concesiunilor date de Guyana pentru a-și retrage operațiunile în termen de trei luni.

El a mai spus că un oraș care se învecinează cu zona în litigiu, Tumeremo, va deveni sediul eforturilor venezuelene de a-și apăra interesele acolo, adăugând că autoritățile vor efectua un recensământ și vor începe să emită cărți de identitate fără a oferi detalii despre cum se va întâmpla acest lucru.

Guyana vrea să ceară ajutorul ONU

Guyana a declarat că va solicita ajutor Consiliului de Securitate al ONU dacă Venezuela face vreo mișcare în urma referendumului, pe care Guyana a încercat să-l oprească printr-o cerere urgentă la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga.

Procurorul general al Guyanei, Anil Nandlall, a declarat pentru AFP că „orice acțiune sau orice încercare de a lua orice acțiune în urma referendumului va necesita recurgerea la Consiliul de Securitate al ONU în calitate de parte vătămată”.

El a spus că Guyana va invoca articolele 41 și 42 din Carta ONU, care pot autoriza sancțiuni sau acțiuni militare pentru menținerea sau restabilirea păcii și securității internaționale.

„În ceea ce privește armarea, acesta (UNSC) poate autoriza utilizarea forțelor armate de către statele membre pentru a ajuta la executarea” ordinelor CIJ, a spus Nandlall.

China, un aliat apropiat al Venezuelei și principalul său creditor, a declarat miercuri că ambele țări sunt „buni prieteni” ai Beijingului și că sprijină rezolvarea problemelor lor de frontieră.

Beijingul „a sprijinit în mod constant Venezuela și Guyana în rezolvarea corectă a întrebărilor legate de delimitarea frontierei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Wang Wenbin într-un comunicat.

„Acest lucru este în concordanță cu interesele popoarelor celor două țări și este, de asemenea, propice stabilității, cooperării și dezvoltării în America Latină și regiunea Caraibe”.

Americanii de la ExxonMobil au descoperit petrol în Essequibo

Guyana a administrat Essequibo de mai bine de 100 de ani. Regiunea reprezintă mai mult de două treimi din teritoriul său și găzduiește 125.000 dintre cei 800.000 de cetățeni ai Guyanei.

Guyana, o fostă colonie britanică și olandeză, insistă că frontierele au fost stabilite de un grup de arbitraj în 1899.
Dar Venezuela, care nu acceptă jurisdicția CIJ în această chestiune, susține că râul Essequibo la estul regiunii formează o graniță naturală și a fost recunoscut istoric ca atare.

Disputa s-a intensificat de când ExxonMobil a descoperit petrol în Essequibo în 2015. Caracas a convocat referendumul de duminică după ce Guyana a început licitația blocurilor de petrol din Essequibo în august.

În această țară se află una dintre cele mai mari descoperiri de petrol din ultimul deceniu, cu aproximativ 11 miliarde de barili de petrol și gaze descoperite de un consorțiu condus de Exxon Mobil.

Guyana a cerut CIJ să blocheze votul, pe care îl considera o amenințare existențială.
Vineri, instanța a cerut Caracasului să nu ia nicio măsură care ar putea afecta teritoriul în litigiu, dar nu a admis cererea de intervenție urgentă a lui Georgetown.

În schimb, a decis că Venezuela „se va abține de la a lua orice măsură care ar modifica situația care predomină în prezent pe teritoriul în litigiu”.

Duminică, Ali din Guyana a avertizat că, dacă Venezuela ignoră ordinul instanței, „va fi o mare nedreptate pentru poporul Venezuelei, deoarece în cele din urmă această cale ar duce la suferința poporului Venezuelei”.

Alegătorii au fost rugați să răspundă la cinci întrebări în cadrul referendumului, inclusiv dacă Venezuela ar trebui să respingă decizia de arbitraj din 1899, precum și jurisdicția CIJ.

Ei au fost, de asemenea, întrebați dacă cetățenia venezueleană ar trebui să fie acordată oamenilor – în prezent guyanezi – ai unui nou „stat Guyana Esequiba”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi