O ruptură diplomatică între Ecuador și Rusia a părut să se intensifice în weekend, după ce Rusia a decis să interzică unele importuri de banane din Ecuador.
Cele două țări s-au aflat recent în conflict după ce Ecuador a decis să transfere o parte din vechiul său echipament militar rusesc în Statele Unite, în schimbul a 200 de milioane de dolari în echipament militar nou.
Sâmbătă, agenția federală de control veterinar și fitosanitar din Rusia a anunțat că interzice importurile de la cinci companii ecuadoriene de banane, susținând că o boală a fost găsită în transporturile anterioare ale fructelor acestora.
Ecuador este cel mai mare exportator de banane din lume, cu vânzări în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de dolari în 2022. Aproximativ o cincime din vânzările sale anuale sunt destinate Rusiei.
Decizia Rusiei de a interzice unele importuri de banane a venit după ce președintele Daniel Noboa a anunțat în ianuarie că Ecuadorul va transfera câteva tone de echipament militar vechi fabricat rusesc în Statele Unite.
Noboa a spus că echipamentul nu mai era utilizabil și l-a descris ca fiind „fier vechi” care va fi înlocuit cu echipamente noi necesare pentru a lupta împotriva bandelor de droguri care terorizează țara.
Ministerul de Externe al Rusiei a protestat împotriva deciziei lui Noboa, spunând că a încălcat un contract care stipula că Ecuadorul nu poate vinde echipamentul unor terți fără acordul Rusiei.
Carlos Estarellas, fost viceministru ecuadorian pentru afaceri externe, a spus că decizia Rusiei de a interzice unele importuri de banane ar putea fi o răzbunare pentru decizia de a trimite echipament militar în SUA.
„Sperăm că acest impas poate fi rezolvat prin discuții diplomatice”, a spus Estarellas. Richard Salazar, directorul ACORBANEC, una dintre principalele asociații ale exportatorilor de banane din Ecuador, a spus că este „surprins” de decizia „drastică” a Rusiei, deși a adăugat că cel puțin 15 companii continuă să exporte banane în Rusia.
„Este o piață foarte importantă pentru noi”, a spus el, „și o piață care ar fi dificil de înlocuit”.