Tensiunile dintre Rusia și țările occidentale crează neliniște: Scenariul "apocaliptic" al începerii războiului

Publicat: 04 04. 2017, 13:22
Foto: vice.com

Tensiunile dintre Rusia și Europa au fost întotdeauna la cote înalte, dar neliniștea actuală îi face pe specialiști să tragă un semn de alarmă.

“Experții în securitate investighează din ce în ce mai frecvent scenariile în care o Rusie mult fortificată pe de-o parte și aliații europeni ai NATO pe de alta trec de la tensiuni diplomatice la a se pălmui de-a dreptul”, scrie Colin Drury într-un articol pentru vice.com.

La ora actuală, cele mai îngrijorătoare scenarii sunt: Trump scoate SUA din NATO, Putin atacă țările Baltice – Lituania, Letonia, Estonia, iar țările membre al Alianței Nord Atlanice le sar în ajutor.

“Rezultatul? „Hiroshime și Nagasakii peste tot", și-a dat cu presupusul oficialul rus Vladimir Jirinovski când a fost întrebat despre varianta asta anul trecut”, amintește sursa citată.

Keir Giles, membru asociat al think-tank-ului britanic pe probleme de politică externă Chatham House , este de părere că „nu prea există vești bune."

Rusia face tot mai multe exerciții nucleare, iar dacă “America iese din peisaj, saltul Rusiei spre țările baltice ar putea să se-ntâmple pe loc”.

„Ar acționa în țările baltice mai mult sau mai puțin instantaneu", spune Giles, care mai e și directorul Centrului de Cercetare în Studii de Conflict de la Oxfordshire.

Înainte de ataca, Rusia ar recurge la destabilizare și haos: “În zilele premergătoare incursiunii, internetul din țara țintă fie ar fi închis, fie ar fi întrerupt de soldați specializați în telecomunicații. Sursele de alimentare cu energie ar ceda, iar bancomatele n-ar mai da bani. S-ar bloca semnalul de mobil și TV. Și poate cel mai rău semn ar fi că s-ar trimite mesaje personalizate către oficialii din opoziție, soldați și cetățeni, care ar crea confuzie și panică. În anumite cazuri, mesajele astea ar părea să vină de la persoane care se află deja în agenda telefonică a destinatarului.”, spune Giles, potrivit vice.com.

În aceste condiții, s-ar alerta NATO. Unele țări, precum Turcia, s-ar retrage, dar lupta ar continua.

Scenariul „apocaliptic” continuă “faza nucleară”.

„Rusia are ceva în arsenal ce occidentul n-are: arme nucleare tactice", explică Giles.

“Occidentul avea și el arme din astea, dar s-a descotorosit de ele. Deci unicul său răspuns la un atac nuclear tactic ar fi un atac nuclear complet. Ceea ce-ar fi păgubos tot pentru occident, pentru că așa și-ar asigura propria distrugere”, explice jurnalistul vice.com.

“Acestea fiind zise, poate merită să ne amintim că pacea în regiune chiar atârnă de niște fire de păr. Poate-ar fi mai bine să mai ieși pe-afară, să te joci”, conchide acesta.