Tensiuni uriașe în Spania. Catalonia încearcă să organizeze referendumul de independență. Forțele de ordine se opun. Numeroase incidente (VIDEO)
UPDATE:Incidente grave și la secția de votare unde intenționa să voteze șeful guvernului separatist Carlos Puigdemont. Trupele speciale ale poliției au descins în forțăpentru a închide această secție de votare. Autoritățile au îndepărtat mulțimea și au confiscat toate materialele pentru votare. Cu toate aceste Puigdemont a reușit să voteze la altă secție, sub protecția pompierilor catalani.
UPDATE:Incidente încă de la primele minute de la deschiderea secțiilor de votare.La o secție de vot din nordul regiunii, la Girona, poliția a intervenit în forță ca să oprească procesul de vot. Au avut loc îmbrânceli cu alegătorii. Poliția a spart geamurile ușii de la intrarea în școala unde era organizată secția de vot și a pătruns în clădire.
Incidente la o secție de votare din Catalonia
#DIRECT_ONE_ryd6cj#
Spania stă pe un butoi de pulbere. Duminică are loc referendumul pentru independența Cataloniei, convocat de autoritățile regiunii autonome, dar declarat ilegeal de Madrid. Guvernul spaniol a încercat din răsputeri să oprească organizarea scrutinului. Poliţia a închis peste jumătate din centrele de votare.
Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis o informare de călătorie pentru românii care merg în Spania. Între timp, mii de persoane s-au adunat la Madrid, manifestând pentru unitatea Spaniei.
Zeci de mii de tineri catalani au demonstrat pe străzile din Barcelona pentru a cere dreptul de a vota la referendum.
"Ar fi perfect dacă ne-ar lăsa să ne exprimăm opinia, nimic altceva, doar să ne respecte. Să ne respecte libertatea", a spus unul dintre acești manifestanți.
De partea cealaltă, la Madrid, oamenii au manifestat împotriva referendumului și au cerut ca Spania să rămâna unită.
Tensiuni uriașe în Spania. Catalonia încearcă să organizeze referendumul de independență. Forțele de ordine se opun. Numeroase incidente
#DIRECT_ONE_00am3y#
Poliţia spaniolă a închis 1.300 din cele aproximativ 2.300 de şcoli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secţii de votare. În plus, fortele de ordinea ocupat centrul de telecomunicaţii al Guvernului regional catalan.
"Nu va fi niciun referendum. Nu există secţii de vot, buletine de vot sau autorităţi care să valideze acest scrutin. S-ar putea să organizeze un vot pe stradă sau în alte locuri dar nu va fi un referendum", a anunțat ministrul de Externe al Spaniei.
Din cauza posibilelor violențe sau alte evenimente neprevăzute, Ministrul Afacerilor Externe a emis o Informare pentru românii aflați în zonă. Reprezentantii MAE îi atenţionează pe cei care vor să călătorească în perioada următoare în Catalonia să evite locurile aglomerate.
Catalonia are o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni, având şi propria limbă. Regiunea s-a bucurat până acum de un nivel ridicat de autonomie.