Guvernul spaniol a activat, sâmbătă, articolul 155 din Constituție și a demis întregul guvern separatist catalan, a suspendat autonomia Cataloniei și au preluat controlul asupra regiunii din nord-estul țării.
Liderul catalan demis, Carles Puigdemont, a anunțat însă că nu respectă decizia guvernului central și se va lupta împotriva deciziei premierului Mariano Rajoi de a prelua conducerea regiunii separatiste, informează Reuters.
Puigdemont, care a și condus un protest de zeci de mii de oameni pe străzile Barcelonei, a atacat guvernul de la Madrid afirmând că se situează în "afara statului de drept" prin felul cum se poziționează în problema Cataloniei.
"Acest atac cel mai urât atac împotriva poporului catalan de la dictatura militară a lui Franco", a acuzat Carles Puigdemont.
Criza din Spania, pornită odată cu referendumul catalan de obținere a independenței, afectează grav economia țării, iar semnele nu arată nicio mediere, Spania riscând să intre într-o criză economică puternică.
Este pentru prima dată de la întoarcerea Spaniei în democrație după regimul lui Franco când guvernul central își folosește puterile de a prelua controlul asupra unei regiuni autonome.
"Libertate, libertate" au strigat zeci de mii de catalani care au ieșit pe străzile din Barcelona pentru a protesta împotriva deciziei guvernului central. Aceștia și-au arătat intenția de a continua lupta pentru obținerea independenței regiunii.
Lupta pentru independență a Cataloniei a provocat opoziția puternică în Spania și chiar a divizat și Catalonia. În plus, sute de firme și-au mutat sediile centrale în afara Cataloniei pentru a nu se supune riscurilor financiare cauzate de intențiile secesioniste.
Guvernul spaniol a fost suspus de asemenea cricitilor a numeroaselor grupuri de luptă pentru drepturile omului pentru intervenția violentă cu care a încercat să oprească referendumul de independență din 1 octombrie.
Referendumul din 1 octombrie, declarat neconstituțional de Madrid, a arătat că aproximativ 90% dintre cei care au votat vor independență. Însă, doar 43%, dintre catalani s-au prezentat la urne, scrutinul fiind boicotat de cei care se poziționa împotriva secesiunii regiunii.