Tensiuni între SUA, Rusia și China din cauza lui Edward Snowden: Americanul nu ar fi părăsit Moscova

Publicat: 24 06. 2013, 22:09
Fostul consultant al CIA, Edward Snowden, autorul dezvăluirilor legate de interceptarea comunicaţiilor practicată de Statele Unite, nu ar fi părăsit teritoriul Rusiei, cu direcţia Cuba, pentru a ajunge apoi în...

Fostul consultant al CIA, Edward Snowden, autorul dezvăluirilor legate de interceptarea comunicaţiilor practicată de Statele Unite, nu ar fi părăsit teritoriul Rusiei, cu direcţia Cuba, pentru a ajunge apoi în Ecuador, după cum a anunţat ieri presa străină.

Între timp, Washingtonul spune că Executivul rus trebuie să caute toate opţiunile disponibile , pentru a-l expulza pe Snowden. Rusia consideră insa că nu are niciun motiv să acţioneze în acest sens.

Oficialii de la Kremlin nu au făcut niciun comentariu legat de somaţiile Statelor Unite în cazul Snowden, însă au subliniat că Moscova nu are obligaţia de a coopera cu Washingtonul. Motivul divergenţelor este legea „Magnitski”, adoptată de autorităţile americane, care interzice acordarea de vize oficialilor ruşi acuzaţi de încălcarea drepturilor omului. O abordare similară a avut şi partea chineză.

În replică, Secretarul de Stat american, John Kery, a avertizat Rusia şi China că ar putea exista „consecinţe” din cauza deciziei de a nu-l aresta pe fostul consultant al Agenţiei pentru Securitate naţională a Statelor Unite, care ar fi părăsit Rusia în direcţia Cuba, informaţie neconfirmată oficial însă.

Avionul care urma să îl transporte pe Snowden de la Moscova în Cuba a decolat în cursul zilei, dar nimeni nu l-a observat la bord pe fostul consultant al Agenţiei.

Edward Snowden, fostul consultant IT care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, a părăsit Hong Kong-ul duminică dimineaţă, la bordul unui avion al companiei Aeroflot, cu destinaţia Moscova.

Snowden, în vârstă de 29 de ani, fugise în Hong Kong în luna mai, după ce a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din anul 2006, iar celălalt, Prism, vizând reţelele de socializare. Snowden a fost inculpat vineri, în Statele Unite, pentru acte de spionaj, iar justiţia americană a cerut autorităţilor din Hong Kong să îl aresteze.