Incendiul de vegetaţie care afectează insula spaniolă Tenerife, începând din 15 august, a fost „stabilizat”, a anunţat joi seară liderul guvernului regional, Fernando Clavijo, într-o conferinţă de presă, informează AFP, citat de Știrileprotv.ro.
„Putem să spunem de acum că incendiul a fost stabilizat, este o veste excelentă”, a declarat politicianul local, în contextul în care flăcările au distrus o suprafaţă de aproximativ 15.000 de hectare, citează Agerpres.
Agenţii de intervenţie au aşteptat pentru a beneficia de o fază de „control şi de extincţie şi, 48 de ore mai târziu, să vadă dacă perimetrul nu a avansat”, înainte ca incendiul să fie considerat ca fiind „stabilizat”, a precizat Fernando Clavijo.
Cel mai semnificativ incendiu de vegetație din Spania, de la începutu anului 2023 nu a înregistrat pierderi de vieți omenești, dar a determinat evacuarea a mii de locuitori din locuințele lor. În vârful intensității sale, peste 12.000 de persoane au fost nevoite să fugă din fața flăcărilor, însă majoritatea au primit ulterior aprobarea de a se reîntoarce la casele lor.
Tenerife are o suprafaţă totală de 203.400 de hectare şi aproximativ 7% din suprafaţa insulei spaniole a fost devastată de incendiu.
Eforturile de control al incendiului implică 115 pompieri și soldați, sprijiniți de 16 aeronave. În cursul anului curent, țara iberică a înregistrat 340 de incendii, care au devastat aproape 76.000 de hectare, potrivit datelor furnizate de EFFIS.
Experții susțin că fenomenele meteorologice extreme s-au accentuat recent din cauza schimbărilor climatice. Aceste schimbări sunt responsabile pentru apariția mai frecventă, îndelungată și intensă a episoadelor de caniculă și a perioadelor de secetă, conform analizelor lor.