Tendințe îngrijorătoare în Extremul Orient: Fascism în Japonia, dictatură în Coreea de Sud?

Publicat: 20 07. 2016, 08:53
Foto:wsj.com

”Se îndreaptă Coreea de Sud spre o dictatură?” este întrebarea la care jurnaliștii de la Foreign Policy încearcă să răspundă în cadrul unei analize.

De când și-a început mandatul, președinta Park Geun-hye și partidul său, Saenuri, au acționat în judecată jurnaliști incomozi și sindicaliști, au închis politicieni din opoziție, au cenzurat presa și au dizolvat partide politice.

Cea mai recentă lovitură dată valorilor democratice s-a produs pe 4 iulie, când președintele Confederației Sindicatelor Coreenea primit o condamnare de cinci ani de închisoare doar pentru că a organizat un protest antiguvernamental masiv în noiembrie anul trecut.

Această înclinație a lui Geun-hye pentru puteri dictatoriale e pusă pe seama educației pe care a primit-o: tatăl său a fost un general sud-coreean, care a dat o lovitură de stat în 1961, s-a proclamat șef al unei juntei militare, iar apoi a fost ales președinte în 1963. Domnia acestuia s-a încheiat în 1979, când a fost asasinat.

Spre deosebire de acea perioadă, acum nimeni nu este torturat sau spânzurat și nimeni nu dă lovituri de stat. Chiar și așa, valorile democratice sunt ignorate și asta se face chiar în numele anticomunismului, deși nordul comunist nu-i mai preocupă aproape deloc pe sud-coreeni.

La rândul lor, jurnaliștii de la National Review vorbesc despre tendința Japoniei de revenire la fascism.

În Japonia, Partidul Liberal Democrat și colegii din coaliție au câștigat două treimi din locurile din legislativ, fapt ce le va permite să înceapă procesul de modificare a Constituției.

Constituția Japoniei a fost impusă de Statele Unite, după al Doilea Război Mondial și niciodată nu a fost modificată. Acum, însă, zeci de parlamentari și miniștri, inclusiv premierul Shino Abe, sunt membri ai organizației naționaliste radicale numită Nippon Kaigi, care consideră că Japonia ar trebui să renunțe să se mai considere vinovată de comiterea unor crime din timpul războiului.

Ba mai mult, membrii acestei organizații consideră că Japonia a fost o victimă în a doua conflagrație mondială. Prin urmare, ei vor ca țara lor să aibă din nou armată și să se închine împăratului.

Proiectul PLD ar putea deschide calea către revenirea la statul Shintoist și la cultul împăratului, iar proiectul ar putea abroga și prevederea conform căreia ”poporul japonez renunță pentru totdeauna la război”.