„Există indicii clare că reducerile care au caracterizat arsenalele nucleare globale de la sfârșitul războiului rece s-au încheiat”, a declarat luni, într-un raport, Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).
SUA suspectează Coreea de Nord că se pregătește să efectueze în curând cel de-al șaptelea test nuclear, în timp ce ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute, la summitul Shangri-La Dialogue, că țara sa a făcut „progrese impresionante” în dezvoltarea de noi arme nucleare.
SIPRI precizează însă clar: China și Coreea de Nord nu sunt singurii vinovați. „Toate statele înarmate nuclear își măresc sau își modernizează arsenalele și majoritatea își pregătesc retorica nucleară și decid rolul pe care îl joacă armele nucleare în strategiile lor militare – aceasta este o tendință foarte îngrijorătoare”, se arată în raport.
Conform estimărilor SIPRI, Statele Unite și Rusia rămân de departe cele mai mari puteri nucleare din lume, cu 3.708 și, respectiv, 4.477 de bombe nucleare, în timp ce China are 350, Franța 290 și Marea Britanie 180. Dar numărul de focoase nucleare ale Chinei a crescut în ultimii ani, de la 145 de focoase în 2006, potrivit institutului. Pentagonul preconizează că arsenalul chinezesc „se va dubla ca dimensiune” în următorul deceniu.
În timp ce stocurile de arme nucleare ale SUA, cât și ale Rusiei au scăzut în 2021, SIPRI consideră că o tendință „alarmantă” pe termen lung va face ca ambele țări să își mărească stocurile și să dezvolte arme mai puternice.