Temperaturile record din vestul Mediteranei din aprilie ar fi fost „aproape imposibile” fără criza climatică

Publicat: 06 05. 2023, 23:10
Actualizat: 06 05. 2023, 23:13
Sursa foto: Pixabay

Temperaturile record care au fost înregistrate săptămâna trecută în vestul Mediteranei ar fi fost „aproape imposibile” fără criza climatică, susțin oamenii de știință, potrivit The Guardian.

Criza climatică a făcut valul de căldură în regiune de 100 de ori mai probabil, estimează cercetătorii

Valul de căldură din Spania, Portugalia, Maroc și Algeria a devenit de 100 de ori mai probabil din cauza încălzirii globale, au calculat cercetătorii. Înaintea crizei climatice, un astfel de eveniment extrem ar fi fost așteptat doar o dată la cel puțin 40.000 de ani, ceea ce l-ar fi făcut imposibil din punct de vedere statistic pe o scară de timp umană.

Oamenii de știință susțin că valul timpuriu de căldură a fost deosebit de dăunătoare pentru oameni, care erau mai puțin pregătiți pentru asemenea temperaturi decât ar fi fost în timpul verii. Fermierii sufereau deja din cauza unei secete prelungite, iar căldura a lovit într-un moment important pentru creșterea culturilor, în special a celor de grâu.

Temperaturile extreme din regiune cresc mai repede decât anticipau modelele climatice, o problemă care îi îngrijorează pe oamenii de știință, și sunt în desfășurare cercetări intense pentru a înțelege cauzele.

Se știa deja că încălzirea globală sporește severitatea și frecvența valurilor de căldură, însă numărul evenimentelor extreme care ar fi fost în esență imposibile fără criza climatică este în creștere, distrugând vieți și habitate pe întreaga planetă.

În aprilie, oamenii de știință au arătat că seceta devastatoare din Cornul Africii nu s-ar fi produs fără încălzirea globală.

„Valul de căldură a fost un eveniment rar în climatele actuale, dar un eveniment de o asemenea intensitate ar fi fost aproape imposibil în climatele mai reci din trecut și vom vedea valuri de căldură mai intense și mai frecvente în viitor”, a declarat dr. Sjoukje Philip de la Institutul meteorologic regal din Țările de Jos, unul dintre meteorologii care au condus studiul.