Temperaturi cu 50 de grade mai mari, în câteva zile, în Suedia

Temperaturi cu 50 de grade mai mari, în câteva zile, în Suedia
Sursa Foto: Freepik.com

De la temperatura record de -42,9 grade Celsius, înregistrată în orașul Nikkaluokta, din Suedia, în 5 ianuarie, marți dimineața, termometrele arătau 8,3 grade. AStfel, în doar patru zile, temperatura a crescut cu peste 50 de grade.

De la -43 de grade la +8

În Kvikkjokk-Årrenjarka, în nordul Suediei, pe 3 ianuarie au fost -43,6 grade, fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată în luna ianuarie din această țară, din ultimii 25 de ani. Regiunea a raportat o creștere de peste 50 de grade mai mari, în câteva zile, conform Digi24.

Chiar dacă nordul Suediei se încălzește, sudul se confruntă cu temperaturi negative, de până la -16 grade.

Gerul a făcut ravagii în țările nordice

Nordul Europei a fost cuprins de un val polar, de la începutul lunii ianuarie, mai ales în Suedia și Norvegia, unde a nins abundent. Sute de mașini au rămas blocate în Suedia și Danemarca, ceea ce a dus la mobilizarea armatei pentru evacuarea automobiliștilor blocați pe străzi.
În Danemarca, zăpada a ajuns să aibă jumătate de metru, fiind cel mai mare strat de zăpadă înregistrat din 2011.

În nordul Laponiei, s-au înregistrat -41,6 grade în cursul nopții.

Aerul polar care a cuprins, săptămâna trecută, Scandinavia, a înaintat și a ajuns în toată Europa și mai multe țări se confruntă cu înghețul. În Franța, 50 de departamente sunt sub „risc semnificativ” de frig până miercuri la ora 18.00.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`