Teama de a fi arestat? Vladimir Putin a anunţat oficial că nu va participa la summitul BRICS. Cine va merge în locul lui

Teama de a fi arestat? Vladimir Putin a anunţat oficial că nu va participa la summitul BRICS. Cine va merge în locul lui
Sursa Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a stârnit o dezbatere naţională intensă prin anunţul său că nu va participa la summitul BRICS, programat să aibă loc în perioada 22 – 24 august, care urma să fie găzduit de Africa de Sud la Pretoria. Decizia liderului de la Kremlin de a nu onora invitaţia a generat ample discuţii şi speculaţii în rândul opiniei publice.

Africa de Sud solicită excepție de la CPI pentru a evita un conflict armat cu Rusia

Vladimir Putin este vizat de un mandat al Curții Penale Internaționale (CPI) începând cu luna martie, pentru acuzații de crime de război legate de deportarea copiilor ucraineni în urma invaziei Rusiei. Africa de Sud, membră a CPI, ar trebui teoretic să-l aresteze pe Putin dacă intră pe teritoriul său, dar acest lucru ridică o dilemă diplomatică, deoarece Pretoria a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina.

Într-o declarație semnată în iunie și inițial clasată ca fiind confidențială, Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a avertizat că arestarea lui Vladimir Putin ar putea conduce la declanșarea unui conflict armat cu Rusia. El a afirmat că Africa de Sud încearcă să obțină o excepție de la regulile Curții Penale Internaționale (CPI) invocând motivul că o astfel de acțiune ar putea pune în pericol securitatea, pacea și ordinea în stat. Această declarație a fost ulterior făcută publică, după ce curtea a decis să o dezvăluie, scrie Observatornews.

Vladimir Putin a refuzat să participe la summitul BRICS

Există speculații că președintele rus, Vladimir Putin a refuzat să participe la summitul BRICS, alături de liderii din Brazilia, China, India și Africa de Sud, din cauza unor declarații controversate ale liderului sud-african. Se presupune că acest refuz vine în contextul temerii lui Putin de a fi arestat în baza unui mandat emis de Curtea Penală Internațională (CPI). În locul său, Rusia va fi reprezentată la summitul de la Pretoria de către ministrul de externe, Serghei Lavrov.

Grupul BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, își propune să obțină o influență mai mare în cadrul instituțiilor internaționale, care au fost, până în prezent, dominate de Statele Unite ale Americii și Europa. Potrivit unui raport AFP, cel de-al 15-lea Summit al BRICS va avea loc în Johannesburg, într-un centru dedicat dezbaterilor și discuțiilor internaționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:23 - Felix Cozma (PSD), despre scandalul privind planșeul Unirii: „Sub forma aceasta de conflict pe care o declanșează Nicusor Dan, bucureștenii n-au de câștigat” (VIDEO)
20:23 - Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, despre scandalul privind lucrările la planșeul din Piața Unirii: „Mi-e greu să răspund de partea cui se află dreptatea”
19:53 - Nicușor Dan a cerut sprijinul Poliției Române pentru a desființa șantierul de la Planșeul Unirii: „Nu cred că trebuie să suni ministrul înainte să rogi poliția să își îndeplinească obligațiile legale” (VIDEO)
19:36 - Nicușor Dan a revenit pe șantierul de la plafonul din Piața Unirii, însoțit de buldozere, să dea jos gardurile: Vă înmânez această dispoziție de desființare. Conform acesteia, noi vă somăm să desființați dvs. Dacă nu o să desființați de bunăvoie, o să desființăm noi (VIDEO)
19:33 - Produsul al cărui preț crește lunar. Cât costă acum, după scumpiri în lanț
19:10 - Ștefan Pălărie (USR), despre scandalul privind planșeul Unirii: Oare de ce s-a răzgândit Daniel Băluță, peste noapte, pentru că acum o săptămână a anunțat bosumflat că renunță la reabilitarea planșeului
18:56 - George Simion, alături de Gigi Becali la moaștele Sfintei Parascheva. Cei doi au venit cu o aeronavă TAROM și au fost preluați cu transportul VIP (FOTO)
18:52 - Dragoș Bucur, despre lupta împotriva bolii cu care a fost diagnosticat. La ce aliment a fost nevoit să renunțe
18:25 - Ce spune PSD despre scandalul reabilitării Planșeului Unirii: „Nicușor Dan are un discurs dublu”
17:59 - Daniel Băluță îl contrazice în continuare pe Nicușor Dan în scandalul planșeului de la Piața Unirii: „Nu este normal și nu este firesc să încercăm în orice formă sau formulă să politizăm” (VIDEO)