Valeri Zalujnîi, fostul comandant suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei și actualul ambasador al Ucrainei în Regatul Unit, a afirmat faptul că Bucureștiul a cerut Kievului să nu spună public că drone iraniene Shahed lansate de Rusia au căzut pe teritoriul românesc. El nu a specificat când anume au avut loc conversațiile cu oficialii români.
Potrivit fostului șef al Armatei Ucrainei, situația a ajuns până la absurd când România s-a plâns chiar că sistemele ucrainene de bruiaj electronic (EW) au modificat traiectoria dronelor și acestea au ajuns pe pământ românesc, potrivit Hotnews.
Declarațiile le-a făcut la un forum cu comunitatea Universității Catolice Ucrainene.
Valeri Zalujnîi a spus că România înțelege pericolul în care se află, în fața amenințării Rusiei, dar că alege să tacă.
„Țările baltice înțeleg că nu există niciun fel de articol 5 și niciodată nu va fi (articolul 5 al tratatului NATO, n.r.), Polonia înțelege acest lucru, când periodic cad ba rachetele noastre, ba rachetele rusești. România în general înțelege totul, doar că tace”, a spus Zalujnîi.
El a dezvăluit câteva discuții cu oficialii de la București, scrie publicația ucraineană Obozrevatel, care precizează că astfel de discuții au avut loc în mod repetat.
„Uneori mă sună și îmi spun: «Taci». «Ei bine, La voi au căzut două drone Shahed, de ce tăceți?», iar ei spun: «Te rugăm să taci». Înțelegeți?”, a mai declarat Zalujnîi.
Potrivit acestuia, situația a ajuns până la absurd când România s-a plâns chiar că sistemele ucrainene de bruiaj electronic (EW) au modificat traiectoria dronelor și acestea au ajuns pe teritoriul românesc.
„Și apoi mă sună la telefon și îmi spun: «De ce ați pornit sistemele voastre de război electronic? Ele (dronele – n.r.) zboară spre noi». «Atunci doborâți-le», spun eu. «Aveți 40 de (avioane) F-16»”, a mai menționat el.
Amintim că mai multe drone rusești s-au prăbușit pe teritoriul României. Ultimul incident de acest gen a avut loc noaptea, pe 1 martie, în momentul în care Rusia a atacat Ucraina cu 154 de drone de diferite tipuri.
De asemenea, pe 3 februarie, polițiștii au descoperit două drone rusești de atac în sudul Moldovei, în apropierea graniței cu Ucraina .
Pe data 27 februarie, a fost aprobat de către Senatul României un proiect de lege care permite doborârea dronelor neautorizate, care încalcă spațiul aerian românesc.