Președintele rus Vladimir Putin a luat act de cererea Dumei de Stat de a recunoaște autoproclamatele Republici Populare Donețk și Lugansk, dar o astfel de mișcare nu va fi conformă cu Acordurile de la Minsk, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, transmite TASS.
„Nu există reguli clare în acest sens”, a spus Peskov, ca răspuns la o întrebare a TASS despre pașii care ar putea urma solicitării Dumei de Stat.
„Președintele a primit cererea și a luat-o în considerare”, a asigurat Peskov. El a subliniat, însă, că „recunoașterea (n.r. independenței celor două regiuni) nu este în conformitate cu Acordurile de la Minsk”.
Potrivit acestuia, cererea Dumei de Stat „este într-adevăr un semn foarte clar care indică starea de spirit a parlamentarilor și opinia publică dominantă a națiunii”.
„Cu toate acestea, președintele a subliniat că cel mai important este să ajutăm la rezolvarea situației din sud-estul Ucrainei, ceea ce poate fi realizat doar prin eforturi cuprinzătoare pentru a facilita punerea în aplicare a Pachetului de Măsuri de la Minsk”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Marți, Putin a comentat cererea Dumei de Stat, care i-a cerut să recunoască autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk, în cadrul unei conferințe de presă care a urmat discuțiilor cu cancelarul german Olaf Scholz.
„Voi pleca de la faptul că toți trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a rezolva problema lui Donbass, clucru care ar trebui realizat, în primul rând, pe baza oportunităților oferite de Acordurile de la Minsk care nu au fost implementate pe deplin. Ne așteptăm ca acest lucru să se petreacă.”
„Partenerii noștri de cealaltă parte a Atlanticului și din Europa, în primul rând Germania și Franța, vor exercita influența necesară asupra actualelor autorități de la Kiev și se va găsi o soluție”, a menționat liderul rus.
Săptămâna trecută, un influent lider separatist, Alexandru Hodakovsk, îi cerea Rusiei 30.000 de militari în războiul din Estul Ucraine. Acesta a atașat cererii și un apel la recunoașterea regiunilor controlate de separatiști.
Kremlinul nu a comentat cererea lui Hodakovski, un fost lider politic din autoproclamata Republică Populară Donețk, care acum supraveghează o unitate militară.
Desfășurarea a 30.000 de soldați ruși ar crește și mai mult tensiunile dintre Occident și Moscova, în contextul conflictului cu Ucraina.
Inclusiv partidul de guvernământ Rusia Unită, care îl susține pe președintele Vladimir Putin, a declarat că forțele de la Donețk și Lugansk au nevoie de mai multe arme.
Hodakovski a spus că separatiștii din Donețk au 30.000 de luptători, însă doar 10.000 sunt apți pentru sarcinile din prima linie.
„Trebuie să avem cel puțin 40.000 de oameni cu puști automate în prima linie”, a declarat Khodakovski pentru Reuters, într-un interviu, precizând că cererea este de 30.000 de soldați, în plus față de cei 10.000 deja considerați capabili să îndeplinească sarcinile din prima linie.
Marți seara, Kremlinul a transmis că forțele armate ale Rusiei din vestul țării vor reveni la pozițiile lor normale în trei până la patru săptămâni.
„Ceea ce pot spune este că, în aproximativ trei-patru săptămâni, configurația forțelor din regiunea de vest a Rusiei își va relua postura normală”, a declarat Yuri Filatov
„Desfășurăm exerciții planificate cu forțele militare din Belarus. Acestea se vor termina până pe 20 februarie și aceste trupe vor fi retrase. Puteți verifica asta săptămâna viitoare”.
Districtele militare de vest și de sud ale Rusiei au declarat miercuri că unele forțe din jurul Ucrainei se retrag, dar NATO a cerut Moscovei să demonstreze acest lucru cu fapte.