Comisia Europeană a încheiat acorduri cu producătorii de medicamente Roche (ROG.S) și Merck KGaA (MRCG.DE) pentru a asigura livrările de tratamente experimentale pentru COVID-19, a declarat miercuri o sursă a Comisiei pentru Reuters.
Ofertele acoperă medicamentul pentru artrită Roche RoActemra și medicamentul pentru scleroză multiplă Rebif de Merck – ambele considerate tratamente potențiale pentru COVID-19 – și vor asigura aprovizionarea oricăreia dintre cele 27 de state membre ale UE care doresc să le cumpere, a spus sursa.
Sursa nu a dezvăluit termenii tranzacțiilor. Roche, Merck și o purtătoare de cuvânt a Comisiei nu au fost disponibile imediat pentru comentarii.
Acordurile urmează solicitări din partea statelor UE din mai pentru a achiziționa cele două medicamente și vin în contextul în care guvernele din întreaga sunt în competiție pentru acces la terapii potențiale și vaccinuri împotriva COVID-19, chiar înainte de a dovedi eficacitatea acestora.
Roche face un studiu cu Actemra pe 330 de pacienți, cunoscut sub numele de RoActemra, după ce medicamentul antiinflamator utilizat împotriva artritei reumatoide a fost dislocat în China la pacienții care suferă de o reacție severă a sistemului imunitar .
Medicamentul a fost, de asemenea, testat pe pacienți cu COVID-19 în combinație cu Gilead (GILD.O) antiviral remdesivir, singurul medicament autorizat până în prezent de UE pentru utilizare împotriva COVID-19.
La începutul lunii iunie, un studiu italian privind aplicarea Actemra la pacienții cu COVID-19 în stadiu incipient a arătat că nu a reușit să-i ajute.
Ambele medicamente vizează proteinele din organism asociate cu inflamația și există unele speranțe că pot ajuta pacienții grav afectați de COVID-19 care suferă de așa-numita furtună de citokine, o reacție a sistemului imunitar care poate duce la insuficiența organului.
Companiile au declarat în scrisori către Comisie că pot satisface cererea din partea țărilor UE, a declarat sursa, refuzând să numească statele UE care și-au exprimat interesul pentru medicamente.
Țările UE vor trebui acum să fie de acord cu companiile cu privire la livrările necesare, a adăugat sursa.
Bruxelles-ul este, de asemenea, în discuții cu Gilead pentru a obține doze de remdesivir pentru statele membre și pentru a-i spori capacitatea de producție. De asemenea, dorește să rezerve livrările de vaccinuri dezvoltate de Johnson & Johnson (JNJ.N) și Sanofi (SASY.PA).
În iunie, Franța, Germania, Italia și Olanda au declarat că au asigurat 400 de milioane de doze de vaccin potențial COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca (AZN.L) din Marea Britanie.
Îngrijorările cu privire la disponibilitatea importării de către statele UE a medicamentului Remdesivir au fost accentuate după ce compania Gilead și-a angajat aproape toată producția pentru Statele Unite.