Țările membre ale Grupului G7 au ajuns la un acord privind centralele pe cărbune. De când nu vor mai fi utilizate?

Țările membre ale Grupului G7 au ajuns la un acord privind centralele pe cărbune. De când nu vor mai fi utilizate?
Foto simbol: Pixabay

Miniștrii Energiei ai țărilor membre Grupului G7 au decis printr-un acord comun să închidă centralele pe cărbune în prima jumătate a anilor 2030.

Miniștrii revizuiesc potențiale restricții la importurile rusești

Gilberto Pichetto Fratin, ministrul italian al energiei, a explicat că membrii G7 se gândesc și la eventualele restricții la importurile rusești de gaz natural lichefiat în Europa, pe care Comisia Europeană urmează să le propună pe termen scurt, potrivit Reuters.

„Problema se află pe agenda tehnică și politică (a G7). Lucrăm la ea, nu pot merge mai departe(…) dacă va fi o decizie finală o voi comunica”, a spus ministrul.

Centralele pe cărbune sunt unele dintre cele mai poluante

Acordul referitor la cărbune reprezintă un avans semnificativ către obiectivul stabilit la summit-ul COP28 al Națiunilor Unite de anul trecut, privind schimbările climatice, care vizează eliminarea graduală a combustibililor fosili, în special a cărbunelui, cunoscut ca fiind cel mai poluant.

În 2021, Italia a generat aproximativ 4,7% din întreaga sa producție de electricitate prin intermediul unui număr restrâns de centrale termoelectrice pe cărbune. În prezent, autoritățile de la Roma au planuri să închidă aceste fabrici până în 2025, cu excepția insulei Sardinia, unde termenul limită este preconizat să fie în 2028.

În Germania și Japonia, cărbunele a avut un rol important în producția de energie electrică, reprezentând o pondere de peste 25% din totalul generat anul trecut. Sub președinția Japoniei în 2021, G7 s-a angajat să urmeze pași către eliminarea treptată a producției de energie pe bază de cărbune, fără a fixa însă un termen limită specific.

Pe lângă cărbune, energia nucleară și biocombustibilii se află printre temele principale pe agenda Italiei pentru această reuniune. Ministrul Energiei din Italia a indicat că acestea vor fi menționate în comunicatul final ca opțiuni pe care națiunile G7 le pot considera pentru decarbonizarea producției de energie și a sectorului transporturilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:44 - Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare în zonele montane din Alba și Sălaj. Se circulă în condiții de iarnă
07:20 - Donald Trump continuă procesul de formare a echipei sale de guvernare. A numit-o pe Pam Bondi ministru al Justiției după retragerea lui Matt Gaetz
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”