Germania face presiuni importante la Bruxelles pentru ca țările care refuză să preia migranți să fie sancționate. Deși sediul central este marcat de vacanța de vară, Comisia Europeană și Parlamentul European nefiind în activitate, eurodeputații germani continuă dezbaterea privind solidaritatea europeană în privința problemei migranților.
În miezul dezbaterii stă propunerea de a pedepsi țările nesolidare prin tăierea fondurilor structurale de care aceastea beneficiază de la bugetul comunitar, anunță dw.com. Potrivit doamnei Ingeborg Grässle, șefa comisiei de control bugetar din PE, "țările care nu respectă dreptul comunitar sau care nu se implică suficient în înregistrarea și preluarea refugiaților ar trebui penalizate financiar".
În tratatele de funcționare a Uniunii Europene nu există niciun mecanism de anulare a subvențiilor primite de statele membre, deci din punct de vedere juridic ar fi mai dificil ca aceasta să fie modalitate de sancționare a celor care nu respectă dorințele Germaniei.
Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia au anunțat că nu vor respecta soluționarea comună a crizei migranților prin împărțirea prin cote comune de refugiați în toate statele membre UE.
Nu doar conservatorii din Germania vorbesc despre sancțiuni, și liberalul Alexander Graf-Lambsdorff a propus sancționarea prin revizuirea mijloacelor financiare de presiune prin modalități "de corectare în următorii trei ani a bugetului comunitar."
Cea mai gravă sancțiune care poate fi aplicată unui stat membru al Uniunii Europene este retragerea dreptului de vot în cadrul Consiliului European.