Țările europene blochează exporturile de arme către Israel, din cauza încălcării drepturilor omului în războiul din Gaza. Borrell: „U.E. nu furnizează arme Israelului. Alții o fac.”

Publicat: 14 02. 2024, 13:15

Unele țări europene spun că au blocat exporturile de arme către Israel, pe fondul consternării crescânde cu privire la modul în care poartă războiul împotriva Hamas în Gaza, în timp ce Senatul Statelor Unite a adoptat marți un pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari care include asistență suplimentară militară pentru Israel.

Sunt încălcări grave ale drepturilor omului

Un tribunal din Olanda a declarat luni guvernului olandez că trebuie să înceteze exportul de piese pentru avioanele de luptă F-35 în Israel, invocând un „risc clar” ca flota israeliană să fie folosită pentru a comite încălcări grave ale drepturilor omului în Fâșia Gaza.

Trei grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Oxfam, au adus cazul la Curtea de Apel de la Haga, încercând să anuleze o decizie judecătorească anterioară care a permis guvernului olandez să continue să exporte piese F-35 în Israel. În decizia de luni, instanța a ordonat guvernului să oprească astfel de exporturi în termen de șapte zile.

Hotărârea a venit după ce miniștrii de externe italieni și spanioli au declarat recent că țările lor au oprit toate vânzările de arme către Israel de la începutul războiului în Gaza în urmă cu mai bine de patru luni, după atacul Hamas asupra Israelului.

Un guvern regional din Belgia a mai spus că a suspendat două licențe pentru exporturile de praf de pușcă în Israel.

Peste 28.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza

Îngrijorarea privind continuarea exporturilor de arme către Israel vine după ce luna trecută Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ordonat Israelului „să ia toate măsurile” pentru a respecta legile internaționale privind genocidul.

Șeful pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, a sugerat luni că SUA să reducă livrările de arme către Israel, pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la bilanțul civillor omorâți în război. Peste 28.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza din 7 octombrie.

„Dacă credeți că numărul morților este prea mare, poate puteți face ceva pentru a-l reduce”, a spus Borrell reporterilor de la Bruxelles. „Uniunea Europeană nu furnizează arme Israelului. Alții o fac.”

Senatul SUA a aprobat marți un pachet de ajutor extern care include 14,1 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Israel și ajutor pentru civilii din Gaza, precum și sprijin pentru Ucraina.

SUA au fost de multă vreme cel mai mare furnizor de arme pentru Israel, potrivit datelor Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), iar acest sprijin a continuat în ciuda presiunii politice tot mai mari asupra administrației Biden din cauza ofensivei din Gaza.