Țara în care „zilnic, la fiecare colț de stradă dispare cineva”. Un bărbat a trimis un mesaj familiei și apoi nimeni nu a mai dat de el
Kamal Ali Osman a trimis familiei sale un mesaj pe telefon, în care spunea că a fost oprit de Forțele de sprijin rapid paramilitare, gruparea care bloca toate drumurile din capitala sudaneză, Khartoum. De atunci nu s-a mai auzit nimic de el, iar familia îl caută cu disperare, cu atât mai mult cu cât bărbatul este bolnav de inimă. Este doar unul dintre dispăruții din Sudan în ultima lună, de la izbucnirea violențelor.
O organizație de voluntari îi caută și spune că s-a ajuns la situația în care la fiecare colț, în fiecare zi, cineva nu mai e de găsit, după proteste, scrie The Guardian, citat de Digi24.ro.
Mesajul bărbatului dispărut a fost șters la doar câteva minute de la trimitere
După ce Kamal Ali Osman a trimis mesajul familiei sale, la câteva minute acest mesaj a fost șters din telefon, susține familia care nu mai are nicio veste despre el.
Osman, în vârstă de 60 de ani, se întorcea acasă după ce i-a dus niște medicamente tatălui său într-o altă zonă a capitalei Khartoum. Familia a aflat ulterior că bărbatul a fost oprit, interogat și după două săptămâni nu s-a mai știut nimic despre el, scrie sursa citată.
„Am fost șocați și speriați. De ce a șters mesajul? Credem că a fost forțat să-l șteargă”, a spus fiica lui Osman. Tânăra, în vârstă de 22 de ani, nu era în Sudan când au izbucnit violențele. Plecase cu o altă familie în Egipt.
Fiica lui Osman susține că nu există niciun motiv pentru ca tatăl ei să fie reținut, deoarece nu avea nicio implicare militară. Acesta suferise recent o operație la inimă și avea nevoie de medicamente zilnice, spun apropiații săi îngrijorați.
Aproape 200 de persoane au dispărut de la jumătatea lunii aprilie până acum
Cel puțin 190 de persoane au dispărut începând din 15 aprilie, conform datelor centralizate de Inițiativa Persoanelor Dispărute, o organizație de voluntari înființată după ce RSF a atacat o așezare pașnică în 2019 și a ucis cel puțin 120 de oameni, relatează Digi24.ro.
Organizația și-a continuat activitatea, deoarece oamenii au continuat să dispară, în special după lovitură de stat militară din 2021.
„Activitatea organizației nu s-a oprit niciodată pentru că violența nu s-a oprit niciodată. Orașul nu a fost niciodată în siguranță, iar întreaga țară a fost înconjurată de forțe peste tot, fie RSF sau armată. La fiecare colț, în fiecare zi, e cineva care dispare după fiecare protest”, a declarat Fadia Khalaf, cofondator al organizației.
Până acum, echipa de voluntari a reușit să returneze 25 de persoane familiilor lor.
„Este un sentiment uimitor în acest haos, să găsim oamenii”, a adăugat Khalaf.