Ţara în care medicii vor prioritiza etnia pacientului la programarea operaţiilor. Ce categorie va fi favorizată

Ţara în care medicii vor prioritiza etnia pacientului la programarea operaţiilor. Ce categorie va fi favorizată
Foto simbol: Pixabay

O nouă politică adoptată în spitalele din Auckland, Noua Zeelandă, a generat discuții aprinse în rândul medicilor. Potrivit acestei politici, pacienții Māori și cei din insulele din Pacific vor fi programați pentru intervenții chirurgicale înaintea celorlalți pacienți, luând în considerare faptul că aceștia sunt adesea victime ale discriminării în ceea ce privește accesul la sistemul de sănătate. Factorul etnic va fi doar unul dintre mai mulți factori luați în considerare, în vederea asigurării unei mai mari echități în furnizarea serviciilor medicale.

Chirurgi nemulțumiți de prioritatea etnică în sistemul medical din Auckland

Un număr crescut de chirurgi exprimă nemulțumiri față de politica introdusă în februarie în Auckland, care acordă prioritate pacienților Māori și celor din insulele din Pacific. Această decizie a fost luată pe baza constatării că aceste grupuri etnice au avut în trecut acces inegal la serviciile medicale, scrie news.ro, citat de observatornews.

Oficialii din domeniul sănătăţii evidențiază faptul că etnia este unul dintre cei cinci factori luați în considerare pentru a determina ordinea de prioritate în cazul operațiilor medicale, și subliniază importanța acestui pas în abordarea problemelor de sănătate în rândul populațiilor Māori și din Pacific.

Te Whatu Ora – Health New Zealand, organismul responsabil de reglementarea domeniului sănătății, a introdus un sistem de evaluare a echității cu scopul de a diminua inegalitățile din sectorul medical. Acest sistem utilizează un algoritm care prioritizează pacienții în funcție de urgența clinică, durata petrecută pe lista de așteptare, localizarea geografică (zone izolate), etnie și nivelul de privare de servicii medicale.

În ceea ce privește categoria etnică, Māori și Pasifika se află în vârful listei, în timp ce neozeelandezii europeni și alte grupuri etnice, precum indienii și chinezii, se află într-o poziție mai joasă în clasament.

Chirurgi: evaluarea medicală este lipsită de justificare

Mai mulți chirurgi, care au ales să rămână anonimi, au exprimat opinia că noul instrument de evaluare medicală este lipsit de justificare. Aceștia au subliniat importanța clasificării pacienților în funcție de severitatea bolii, de urgența necesară în tratament și de timpul pe care l-au așteptat pentru a primi îngrijire medicală, și nu în funcție de apartenența etnică a acestora.

Unul dintre chirurgi a exprimat o aversiune puternică” față de noul sistem de clasificare.

Este o provocare din punct de vedere etic să tratezi pe cineva în funcţie de rasă, condiţia medicală este cea care trebuie să stabilească urgenţa tratamentului”, a declarat chirurgul. Nu există loc pentru elitism în medicină, iar comunitatea medicală din această ţară este deranjată de aceste evoluţii”, spune medicul.

Ministrul sănătății, Ayesha Verrall, subliniază că există motive semnificative pentru a lua în considerare etnia atunci când vine vorba de prioritizarea asistenței medicale. Aceasta se bazează pe un audit independent comandat de guvern în 2018, care a relevat faptul că sistemul de sănătate nu a servit în mod adecvat întreaga populație și a produs rezultate inegale, în special în cazul populațiilor vulnerabile.

Prioritizarea chirurgiei bariatrice pentru a corecta inegalitățile în sistemul de sănătate

Sistemul de sănătate reformat încearcă să abordeze inechităţile pentru populaţia Māori şi din Pacific, care, din punct de vedere istoric, au o speranţă de viaţă mai mică şi rezultate slabe în materie de sănătate”, a spus Verrall.

Collin Tukuitonga, un expert de frunte în domeniul sănătății Pasifika, a evidențiat posibilitatea ca pacienții Māori și Pasifika să fie promovați în fruntea priorităților chirurgicale pentru a corecta inegalitățile care există în etapele anterioare ale sistemului de sănătate. El a exemplificat această situație prin chirurgia bariatrică, o intervenție care ajută persoanele cu obezitate morbidă.

Pentru majoritatea intervenţiilor chirurgicale, persoanele Māori şi din Pacific nu ajung să beneficieze de ratele de intervenţii care ar putea fi justificate, având în vedere condiţiile lor. Cu alte cuvinte, nu este acceptabil să avem un grup din populaţie în care obezitatea este o problemă majoră şi, cu toate acestea, nu beneficiază de intervenţiile fizice de care au nevoie”, a spus Tukuitonga.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)