O regulă privind „dreptul de a te deconecta” a intrat în vigoare în Australia, oferindu-le o cale de scăpare angajaților care se simt obligați să răspundă la apeluri sau mesaje din partea angajatorilor după ce își încheie ziua de lucru, relatează BBC.
Noua lege le permite angajaților să ignore comunicările după programul de lucru dacă aleg să o facă, fără teama de a fi sancționați de către șefii lor.
Un studiu publicat în 2023 estima că australienii lucrează în medie 281 de ore suplimentare neplătite pe an.
Peste 20 de țări, majoritatea din Europa și America Latină, au reguli similare.
Legea nu le interzice angajatorilor să își contacteze angajații în afara orelor de lucru. În schimb, îi dă personalului posibilitatea de a nu răspunde dacă nu cumva refuzul lor este nerezonabil.
În baza noilor reguli, angajații și angajatorii ar trebui să își rezolve singuri disputele. Dacă nu se poate, poate interveni autoritatea australiană de resort (FWC).
Apoi, FWC îi poate obliga pe angajatori să nu își mai contacteze angajații în afara programului de lucru. Pe de altă parte, dacă instituția constată că refuzul angajatului de a răspunde a fost nerezonabil, îl poate obliga pe acesta să răspundă.
Nerespectarea ordinelor FWC poate fi amendată cu până la 19.000 de dolari australieni (aproximativ 11.500 de euro) în cazul angajaților, respectiv cu până la 94.000 de dolari australieni (circa 57.000 de euro) în cazul companiilor.