Țara din NATO în care sprijinul pentru acceptarea refugiaților din Ucraina a scăzut la un nivel minim record

Țara din NATO în care sprijinul pentru acceptarea refugiaților din Ucraina a scăzut la un nivel minim record
Sursa Foto: Hepta

Unul din doi polonezi sunt în favoarea primirii de refugiați ucraineni, cea mai mică proporție de la începutul invaziei pe scară largă de către Rusia a țării devastate de război, în 2022, arată cel mai recent sondaj, potrivit kyivpost.

CBOS, biroul național de statistică al Poloniei, a întrebat respondenții despre atitudinea lor față de primirea refugiaților din Ucraina și trimiterea înapoi a bărbaților ucraineni care s-ar putea califica pentru recrutare.

Numărul polonezilor care cred că țara ar trebui să accepte refugiați de război ucraineni a scăzut la 53%, cel mai mic din februarie 2022, când până la 94% dintre respondenți au declarat că susțin acceptarea refugiaților. Această cifră a rămas peste 80% pe tot parcursul anului 2022.

Potrivit CBOS, institutul consideră că scăderea rapidă a sprijinului observată în 2023 ar putea fi legată de „criza cerealelor”.

De la mijlocul anului 2022, deschiderea de către UE a așa-numitelor căi de solidaritate pentru a deschide comerțul cu Ucraina a dus la importurile ucrainene de cereale și alte produse agroalimentare care au inundat piața poloneză, provocând o scădere dramatică a prețurilor producției interne.

Opoziția deschisă față de acceptarea refugiaților ucraineni este acum de 40%, față de 3% în martie 2022.

Bărbații sunt mai susținători, cu 60% pozitivi cu privire la refugiații ucraineni, comparativ cu 47% dintre femei.

Mai mult, mai puțini susținători de dreapta (53%) au fost în favoarea acceptării refugiaților decât susținătorii de stânga (68%). Cei mai susținători sunt alegătorii partidelor din coaliția de guvernare: Stânga (S&D, 81%), Third Way (Renew/PPE, 72%) și blocul Coaliție Civică (PPE, 71%).

Alegătorii opoziției sunt mai divizați. Mai puțin de jumătate dintre alegătorii PiS (ECR) sunt în favoarea acceptării refugiaților de război (49% față de 42% categoric împotrivă), chiar dacă partidul sprijină puternic Ucraina. În mod surprinzător, cifra este mai mare în rândul alegătorilor Partidului Confederației de extremă dreapta (52% pentru și 45% împotrivă), care consideră că ucrainenii din Polonia au prea multe drepturi.

Respondenții au fost, de asemenea, întrebați dacă autoritățile poloneze ar trebui să trimită bărbați de vârstă militară înapoi în Ucraina. Două treimi dintre respondenți (67%) au susținut această idee, în timp ce puțin peste o cincime (22%) s-au opus.

Doar alegătorii de stânga sunt în principal împotriva acestei soluții. Majoritatea respondenților care au votat pentru celelalte partide îl susțin, iar alegătorii Confederației (PfE/ESN), care sunt asociați cu sentimente anti-ucrainene, cei mai mulți sunt în favoarea.

În plus, aproximativ unul din doi polonezi (51%) este îngrijorat că Rusia ar putea folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, o scădere față de începutul războiului la scară largă, când până la 77% și-au exprimat astfel de îngrijorări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`