Țara din Europa unde cetățenii nu își mai pot cumpăra apartamente. Spațiile de locuit se dau în regim hotelier
Una dintre țările europene își dorește să limiteze închirierea apartamentelor private în regim hotelier pentru a rezolva criza spațiilor de locuit. Turismul în masă a dus la lipsa apartamentelor de vânzare.
Croația își propune diminuarea efectelor supraturismului
Aproximativ 20% din economia Croației provine din turism, oamenii fiind încurajați să își pună proprietățile spre închiriere datorită taxelor mici. Totuși, acest lucru a dus la o lipsă de apartamente de vânzare, ceea ce a dus la o creștere a prețurilor, atât la achiziții, cât și la închirieri, potrivit observatornews.ro.
Vicepremierul și ministrul al Construcțiilor, Branko Bacic, a estimat că aproximativ un milion de apartamente, respectiv 40% din fondul total de locuinţe, sunt utilizate în scopuri comerciale. Croația, ce are o populație de 3,9 milioane de locuitori, are aproximativ 100.000 de chiriași, numărul acestora fiind în continuă creștere în ultimii ani.
Ce măsuri vrea Guvernul croat să adopte
Guvernul a propus joi seară o măsură prin care închirierea pe termen scurt a apartamentelor să se poată face dacă 80% dintre locatarii clădirii respective sunt de acord. Această măsură ar afecta destinațiile turistice, precum Dubrovnik, Split şi capitala Zagreb.
„Obiectivul este ca aceste apartamente să revină la scopul lor original. Aceste apartamente ar trebui să fie pe piaţă, să crească oferta şi să devină mai accesibile pentru tinerele familii şi cetăţenii noştri, pentru achiziţie şi închiriere”, a spus Bacic.
O măsură similară a fost adoptată în Barcelona
Inițiativa de la Zagreb vine după ce mai multe țări europene au început să ia măsuri pentru a diminua turismul în masă. De exemplu, Barcelona a anunțat la începutul anului că vor fi interzise toate închirierile pe termen scurt, pentru a reduce supraturismul și pentru a le permite cetățenilor spații de locuit mai accesibile.
Slovenia a adoptat o inițiativă asemănătoare. Statul a propus o lege care ar limita închirierea apartamentelor pe termen scurt prin intermediul platformelor, până la maxim 30 de zile pe an. Noua lege încă nu a fost propusă în mod oficial de Guvern, înainte de a fi trimisă în parlament.