Țara care vrea să reintroducă o scutire de taxe pentru rezidenții străini. Decizia, criticată întrucât prețurile locuințelor ar putea crește considerabil

Țara care vrea să reintroducă o scutire de taxe pentru rezidenții străini. Decizia, criticată întrucât prețurile locuințelor ar putea crește considerabil
Sursa foto: Pixabay

Portugalia vrea să reintroducă o scutire de taxe pentru rezidenții străini, în ciuda criticilor că această schemă a adus creșteri ale prețurilor la locuințe, declară ministrul de Finanțe, Joaquim Miranda Sarmento, potrivit Agerpres.

Portugalia intenționează să reintroducă facilități fiscale pentru rezidenții străini

Când a fost introdusă această schemă, în 2009, persoanele care au devenit rezidente au beneficiat de o cotă specială de impozitare de 20% pentru veniturile realizate în Portugalia de pe urma exercitării unor „activităţi cu valoare adăugată mare”, cum ar fi medicina sau profesatul în universități.

Printre beneficiile acestei scheme se numără scutirea de taxe pentru aproape toate veniturile din afara țării, dacă acestea au fost taxate în ţara de origine, şi o cotă unică de 10% pentru pensiile dintr-o sursă externă.

Schema a fost catalogată drept „o nedreptate fiscală care nu se mai justifică” de către fostul premier portughez, Antonio Costa.

Salariile și veniturile profesioniștilor vor fi în continuare acoperite de scutirea de taxe, însă nu și pensiile, dividentele sau câștigurile de capital, susține ministrul de Finanțe.

„Avem nevoie încă de muncitori calificați și creștere economică”, a spus Sarmento.

Reintroducerea scutirii de taxe ar urma să fie anunțată oficial joi seara, după ședința de Guvern. Cu toate acestea, schema trebuie să fie aprobată și de Parlament, ceea ce ar putea fi o problemă, întrucât premierul Luis Montenegro guvernează fără o majoritate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`