Franța a emis marți, 27 februarie, un decret prin care se va interzice utilizarea denumirii de „steak” (friptură) pentru produsele pe bază de proteine vegetale. Denumirea va fi rezervată doar produselor pe bază de origine animală, scrie Agerpres.
Acest decret este o revendicare mai veche a firmelor din sectorul creșterii animalelor, care susțin că termenii „jambon vegetal” și „bacon vegetarian” pot să creeze confuzie în rândul consumatorilor.
Prima dată când guvernul de la Paris a adoptat un prim decret cu privire la această problemă a fost în iunie 2022, dar a fost suspendat de Consiliul de Stat, după o plângere formulată de Proteines France, un consorțiu de companii franceze care vând produse alimentare pe bază de plante.
Decretul publicat marți include două liste cu termenii destinați exclusiv produselor de origine animală care nu conțin decât foarte puține produse vegetale. Printre termenii care nu mai pot fi utilizați se numără „escalop”, „ham” și „prime rib”.
„Produsele fabricate sau comercializate în mod legal într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă vor fi în continuare autorizate”, precizează Guvernul de la Paris în textul decretului, care va intra în vigoare la trei luni de la publicare.
În cazul în care prevederile decretului vor fi încălcate, persoanele fizice pot să fie amendate cu 1.500 de euro, iar companiile pot primi o amendă de până la 7.500 de euro. Decretul prevede și o perioadă de tranziție de un an pentru ca producătorii să aibă timp suficient pentru a scăpa de stocurile deja existente.
Patrick Benezit, președintele Federației naționale a crescătorilor de bovine din Franța, s-a arătat a fi mulțumit de acest decret important pentru protejarea denumirilor „Ar fi de dorit acum să extindem asta l a nivel european”, spune el.