Tancurile israeliene au avansat în Rafah, într-unul dintre cele mai grave atacuri din zonă de până acum
Tancurile israeliene au atacat joi partea de vest a orașului Rafah, orașul a fost supus focurilor de armă din elicoptere, drone și artilerie în ceea ce locuitorii au descris drept unul dintre cele mai grave bombardamente din zonă de până acum.
ONU avertizează că peste un milion de oameni sunt forțați să fugă în zone în care există puțină hrană, apă sau adăpost
Atacul asupra lui Rafah a alungat peste un milion de palestinieni care s-au adăpostit acolo, forțându-i să se refugieze în zone cu acces redus sau deloc la hrană, apă sau adăpost. ONU a avertizat că se așteaptă ca peste un milion de oameni „să se confrunte cu moartea și foametea până la jumătatea lunii iulie”.
Joe Biden a avertizat că va întrerupe furnizarea de arme americane dacă Israelul va continua cu un atac asupra Rafah, în parte din cauza lipsei unui plan umanitar adecvat pentru toți civilii care vor fi strămuți, dar premierul israelian, Benjamin Netanyahu și cabinetul său de război au lansat oricum atacul în urmă cu o lună.
Administrația Biden nu a încetinit încă fluxul de arme ca răspuns, argumentând că Israelul nu a efectuat încă „operațiuni majore”.
Totuși, oamenii care locuiesc în Rafah au descris nivelul luptei ca fiind devastator.
„Au fost incendii foarte intense de la avioane de război, apași [elicoptere] și cvadricoptere, pe lângă artileria israeliană și navele de luptă militare, toate care loveau zona de la vest de Rafah”, a declarat un rezident pentru Agenția France-Presse.
În ajunul summitului G7, șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, a cerut liderilor statelor membre industrializate bogate să acționeze pentru a preveni foametele provocate intenționat în Gaza și Sudan.
„Foametea din secolul 21 este un flagel care poate fi prevenit. Liderii G7 pot și trebuie să își exercite influența pentru a ajuta la oprirea acesteia”, a spus Griffiths. „Așteptarea unei declarații oficiale de foamete înainte de a acționa ar fi o condamnare la moarte pentru sute de mii de oameni și un ultraj moral.”
„În Gaza, jumătate din populație – peste 1 milion de oameni – este de așteptat să se confrunte cu moartea și foametea până la jumătatea lunii iulie”, a spus el. „În Sudan, cel puțin 5 milioane de oameni sunt, de asemenea, în pragul înfometării.”
Griffiths, care se va retrage din funcția sa la sfârșitul acestei luni, a cerut G7 să-și intensifice sprijinul pentru ajutor umanitar, dar și „mai mult decât orice, lumea trebuie să înceteze să hrănească mașinile de război care înfometează civilii din Gaza și Sudan. ”.