Agențiile americane de informații avertizează că orice fel de câștig din ultimele două decenii în ceea ce privește drepturile femeilor din Afganistan va fi expus riscului odată cu retragerea trupelor SUA, plănuită pentru acest an, transmite AP News.
Un raport nesecretizat făcut public marți de Directorul Serviciilor Naționale de Informații din SUA arată că talibanii rămân „în general consecvenți în abordarea restrictivă cu privire la drepturile femeilor și ar întoarce o mare parte din progresele ultimelor două decenii dacă grupul recâștigă putere națională”.
Este cel mai recent avertisment legat de consecințele retragerii din Afganistan, la două decenii de la momentul în care coaliția condusă de SUA răsturna regimul taliban. Gen. Mark Milley, superiorul șefilor de stat major, a declarat în weekend că ar putea exista „niște rezultate cu adevărat dramatice, rele” dacă forțele afgane vor fi lăsate să se descurce pe cont propriu cu talibanii, dar a ținut să precizeze: „Chiar nu știm încă”.
La rândul său, William Burns, directorul CIA, spunea Congresului SUA în aprilie că „se va reduce” abilitatea americană „de a colecta și de a acționa asupra amenințărilor”.
Președintele Joe Biden a fixat luna septembrie ca termen-limită pentru retragerea americană din Afganistan. În septembrie se împlinesc 20 de ani de la atentatele terorist din 9 septembrie 2001, evenimentul dramatic care avea să schimbe iremediabil orice politică antiteroristă a SUA. Trupele NATO, inclusiv cele românești, vor fi retrase odată cu cele americane.
În timpul guvernării talibane din anii `90, femeile erau ținute preponderent în casă, iar fetele nu aveu acces la educație. În ciuda protestelor din SUA și Europa, talibanii au aplicat cu brutalitate versiunea lor extremă de lege islamică, confruntându-se cu prea puține consecințe. Abia după ce invazia condusă de SUA a înlăturat grupul care i-a adăpostit pe Osama bin Laden și rețeaua al-Qaeda, respectarea drepturilor omului în Afganistan a devenit o prioritate pentru Occident.
Două treimi din populația Afganistanului sunt reprezentate de categorii de vârstă de cel mult 25 de ani, astfel că foarte mulți oameni nici măcar nu își amintesc de guvernarea talibană. Deși Afganistan rămâne la unul dintre cele mai rudimentare niveluri din lume ca drepturi ale femeilor – în special în zonele rurale, unde lucrurile s-au schimbat puțin de-a lungul ultimelor generații – femeile afgane de astăzi ocupă posturi de parlamentar, merge la școală și conduc afaceri.
Chiar și așa, există termeri proeminente că, după ce SUA și-a negociat ieșirea din Afganistan cu talibanii, femeilor le vor fi răpite drepturile sau că vor fi din nou forțate să poarte burka, îmbrăcămintea care a devenit un simbol al guvernării talibane.