Talibanii sărbătoresc doi ani de când au preluat puterea în Afganistan: „Moarte europenilor! Moarte occidentalilor!”

Talibanii sărbătoresc doi ani de când au preluat puterea în Afganistan: „Moarte europenilor! Moarte occidentalilor!”
Foto: Hepta - Abaca Press / Zerah Oriane/ABACA

Talibanii din Afganistan sărbătoresc marți, 15 august, zi declarată sărbătoare națională, doi ani de când au preluat puterea asupra țării prin diverse manifestări și printr-o declarație în care se vorbește despre revenirea la putere, potrivit Agerpres.

„Cucerirea Kabulului a dovedit încă o dată că nimeni nu poate controla mândra naţiune afgană şi că niciunui cuceritor nu i se va permite să ameninţe independenţa şi libertatea ţării”, se arată într-un comunicat.

Talibanii au redenumit țara: Emiratul islamic Afganistan

După ce au preluat puterea, talibanii au redenumit țara: Emiratul islamic Afganistan. Drapelele alb și negru ale statului sunt ridicate la punctele de control din capitala ocupată în urmă cu doi ani.

Potrivit jurnaliștilor AFP, străzile din capitala afgană erau libere marți dimineață, însă talibanii începeau să se adune în fața fostei ambasade americane, în timp ce unii bărbați făceau selfie-uri pe ritmul imnurilor.

„Astăzi este o zi fericită este data încetării ocupaţiei ţării noastre”, a spus Mortaza Khairi, în vârstă de 21 de ani, student la medicină. Femeile din Afganistan nu mai au dreptul la astfel de studii.

Luptătorii talibani scandau, marți dimineață, la Herat: „Moarte europenilor! Moarte occidentalilor! Trăiască emiratul islamic Afganistan! Moarte americanilor”.

Comunitatea internațională nu poate recunoaște guvernul afgan din cauza restricțiilor asupra femeilor, care sunt excluse din viața publică, având interdicție la slujbă și educație.

Experții ONU au denunțat luni, 14 august, promisiunile neîndeplinite făcute de autoritățile talibane în ceea ce privește instituirea unui regim mai suplu decât cel impus când au deținut puterea, timp de 5 ani, în perioada 1996-2001, potrivit sursei citate anterior.

„În pofida asigurărilor date de autorităţilor talibane de facto potrivit cărora orice restricţie, în special în termeni de acces la educaţie, va fi temporară, faptele din teren au demonstrat existenţa unui sistem accelerat, sistematic şi global de segregare, de marginalizare şi de persecuţie”, se arată într-un comunicat ONU.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`