Talibanii l-au ucis pe liderul grupării Stat Islamic aflat în spatele atentatului de la aeroportul din Kabul

Talibanii l-au ucis pe liderul grupării Stat Islamic aflat în spatele atentatului de la aeroportul din Kabul
Sursa foto: Abaca Press / ABACA/Hepta

Creierul grupării Stat Islamic despre care se crede că a plănuit devastatorul atentat cu bombă din 2021 de pe aeroportul din Kabul a fost ucis de talibanii aflați la putere în Afganistan, spun oficialii americani.

Atentatul a ucis 170 de civili și 13 soldați americani, în timp ce oamenii încercau să fugă din țară pe măsură ce talibanii preluau controlul

Personajul din cadrul SI a fost ucis cu câteva săptămâni în urmă, dar a fost nevoie de timp pentru a confirma moartea sa, au declarat oficialii americani pentru partenerul de știri BBC CBS. Numele său nu a fost dezvăluit.

Oficialii americani au declarat că au stabilit, prin colectarea de informații și monitorizarea regiunii, că liderul a murit, deși nu au oferit mai multe detalii despre cum au aflat că acesta era responsabil pentru atentat.

Potrivit unui raport al New York Times, SUA au aflat de moartea liderului la începutul lunii aprilie. Nu este clar dacă acesta a fost ținta talibanilor sau dacă a fost ucis în timpul luptelor în curs de desfășurare între SI și talibani, a relatat ziarul.

Luni, SUA au început să notifice familiile soldaților uciși cu privire la moartea liderului SI.
Darin Hoover, tatăl sergentului-major Taylor Hoover, care a murit în explozie, a confirmat pentru CBS că a fost notificat de Corpul pușcașilor marini.

„Nu au putut să-mi spună detalii despre operațiune, dar au declarat că sursele lor sunt de mare încredere și că au aflat din mai multe surse diferite că acest individ a fost într-adevăr ucis”, a declarat domnul Hoover într-un interviu acordat marți.

Explozia a avut loc la câteva ore după ce guvernele occidentale și-au avertizat cetățenii să stea departe de Aeroportul Internațional Kabul, din cauza amenințării iminente a unui atac al IS-K, ramura afgană a grupării Stat Islamic.

S-a întâmplat în jurul orei locale 18:00, la 26 august 2021, la poarta Abbey Gate a aeroportului, când un atacator sinucigaș cu bombă a intrat în mijlocul familiilor care așteptau în fața porții.

Mulțimi uriașe de oameni se adunaseră în zonă, în speranța de a fi acceptate într-un zbor de evacuare, în timp ce trupele americane se retrăgeau din Afganistan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)
19:50 - Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)