Taiwan se pregătește de taifunul Krathon anunțat cu ploi torențiale și rafale de vânt de aproape 200 de km pe oră

Taiwan se pregătește de taifunul Krathon anunțat cu ploi torențiale și rafale de vânt de aproape 200 de km pe oră
Sursa Foto: Hepta

Taiwan a închis școlile și și-a închis piețele financiare miercuri, în timp ce taifunul Krathon a lovit sudul și estul țări cu ploi torențiale și vânt foarte puternic.

Taifunul anunțat va avea rafale de vânt de aproape 200 de km pe oră

Krathon, cu viteze susținute ale vântului de 162 de kilometri pe oră și rafale de până la 198 km/h – se afla la 120 de kilometri sud-vest de principalul oraș-port Kaohsiung, a anunțat Administrația Centrală a Meteorologiei.

„Acest taifun se mișcă foarte lent. Ora când acesta va ajunge în totalitate în Taiwan se tot amână”, a declarat șeful CWA Cheng Chia-ping.
Birourile și școlile de pe întreg teritoriul insulei au fost închise, iar Ministerul de Interne a declarat că aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate din zonele vulnerabile ca măsură de precauție.

Premierul Cho Jung-tai a îndemnat publicul să stea acasă în timpul taifunului și să rămână vigilent.
„Krathon se mișcă foarte lent, ceea ce prelungește și timpul în care poate provoca daune Taiwanului… Este necesar să se întărească vigilența în zonele de sud și de est afectate de precipitații continue”.

Toate zborurile interne și serviciile de feribot au fost anulate miercuri, iar aproximativ 250 de zboruri internaționale au fost suspendate.
Aproape 40.000 de soldați erau în așteptare pentru ajutor, a spus ministerul apărării.

În estul zonei Hualien, un bărbat de 70 de ani a fost transportat de urgență la spital după ce a căzut în timp ce tăia copaci marți. El a murit în spital miercuri și a fost catalogat ca fiind primul deces din cauza taifunului, a declarat Agenția Națională de Pompieri.

Două persoane au fost date dispărute, iar miercuri au fost înregistrate 70 de răni cauzate de taifun, se arată în comunicat.
De asemenea, Krathon a întrerupt temporar electricitatea în aproape 36.000 de case, au spus autoritățile. Taifunurile sunt comune în regiune în această perioadă a anului.

Taifunurile se formează din ce în ce mai aproape de coastă

Cu toate acestea, un studiu recent a arătat că acestea se formează din ce în ce mai aproape de coastă, intensificându-se mai rapid și ținând mai mult pe uscat din cauza schimbărilor climatice.

În Kaohsiung, străzile erau aproape goale, iar copacii se îndoiau în timp ce ploile abundente și vânturile puternice năvăleau în orașul-port.
Aeroportul său era aproape pustiu, personalul ridicând bare metalice pentru a sprijini porțile de intrare în pregătirea pentru taifun și o mână de turiști care încercau să-și reprogrameze zborurile.

Valuri puternice au lovit coasta Kaohsiung, iar apa de mare s-a revărsat pe drumul din apropierea golfului pitoresc Sizihwan.
Autoritățile locale au distribuit saci de nisip și au curățat canalele de scurgere pentru a evita repetarea inundațiilor pe scară largă observate în timpul taifunului Gaemi în iulie.

În vecinătatea Taitung, imaginile de la televiziunea locală au arătat că râurile se umflau în timp ce ploile torenţiale se revărsau asupra zonei.
Gaemi a fost cel mai puternic taifun care a ajuns în Taiwan în opt ani, lăsând cel puțin 10 morți și sute de răniți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`