Taifunul Shanshan a făcut ravagii în Japonia. Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața, iar rafalele de vânt au fost de peste 250 km/h

Taifunul Shanshan a făcut ravagii în Japonia. Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața, iar rafalele de vânt au fost de peste 250 km/h
sursă foto: captură YT

Japonia se confruntă cu unul dintre cele mai puternice taifunuri din ultimele decenii, care a atins uscatul joi. Cel puțin trei persoane și-au pierdut viața.

Ploile torențiale au dus la pagube semnificative

Sudul țării a fost afectat de ploi torențiale, care au dus la pagube semnificative. Rafalele de peste 250 km/h au invadat insula principală din sudul ţării, Kyushu, unde locuiesc 12,5 milioane de oameni, în jurul orei locale 08:00 (23:00 GMT, miercuri), potrivit observatornews.ro. 

Taifunul a scăzut din intensitate pe uscat, având rafale de 160 km/h, însă pericolul a venit în urma ploilor torențiale, care au dus la alunecări de teren. Trei membri ai aceleiaşi familii, un cuplu de 70 de ani şi fiul lor în vârstă de 30 de ani, au murit după ce o alunecare de teren le-a acoperit casa în Gamagori, un oraş din centrul prefecturii Aichi.

Sute de mii de locuitori au fost evacuați din locuințe și avertizați de autorități cu privire la inundaţii, alunecări de teren şi pătrunderea mării pe terenuri „potenţial letale”.25 de persoane au fost rănite în oraşul de coastă Miyazaki, din cauza unei tornade, iar aproape 200 de clădiri au fost avariate.

59 de persoane au fost rănite în regiunea Kyushu, iar un bărbat aflat la bordul unei mici ambarcaţiuni este dat dispărut pe coasta de sud a insulei. Potrivit Agenţiei de meteorologie japoneze (JMA), taifunul se va deplasa treptat spre insula principală a Japoniei, Honshu, şi spre oraşele Osaka şi Nagoya.

Recordul de precipitații va fi doborât

JMA a avertizat că „riscurile de dezastre din cauza ploilor abundente ar putea creşte rapid în vestul Japoniei până vineri”.

În sudul insulei Kyushu se așteaptă ca recordul de precipitaţii să fie doborât. În anumite locuri din departamentul Miyazaki au căzut deja 790 mm de apă în 48 de ore, un record de două zile pentru luna august în această zonă.

Firma Toyota a suspendat producția în cele 14 fabrici ale sale din Japonia, iar Nissan și Honda au încetat temporar activtatea la uzinele din Kyushu. Companiile aeriene Japan Airlines şi ANA au anulat mai mult de o mie de zboruri interne şi internaţionale joi şi vineri, afectând peste 44.000 de pasageri.

Numeroase legături feroviare sunt întrerupte şi vor rămâne întrerupte şi vineri, au avertizat operatorii. Circulația trenurilor de mare viteză, Shinkansen, a fost suspendată între oraşele Hakata şi Tokyo.

Între 15 şi 17 august, un alt taifun, Ampil, a provocat anularea multor curse feroviare şi zboruri comerciale în Japonia, fiind înregistrate însă doar pagube minore şi persoane uşor rănite.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`