Tabăra PRO-UE din Marea Britanie și-a stabilit strategia pentru oprirea BREXIT! Ar fi cea mai mare răsturnare de situație din istoria britanică modernă

Tabăra PRO-UE din Marea Britanie și-a stabilit strategia pentru oprirea BREXIT! Ar fi cea mai mare răsturnare de situație din istoria britanică modernă
sursă foto: ecfr.eu

Vin primele semne de speranță din arhipelag, după ce tabăra „remainerilor”, cei care vor ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană, și-a fixatun plan concret de acțiuni pentru ca Parlamentul să forțeze Guvernul să demareze un nou referendum pentru Brexit, argumentând că încă este suficient timp pentru ca acest lucru să se întâmple, relatează Reuters.

În orice caz, viitorul Brexitului rămâne scufundat în incertitudine. Deznodământul procesului de ieșire din UE poate arăta în mai multe feluri pentru Marea Britanie, de la ieșirea „dură” – fără vreun acord și până la rămânerea printr-un nou referendum. În acest sens, parlamentarii din arhipelag vor da un vot decisiv, pe 15 ianuarie, asupra acordului de divorț convenit de premierul May cu liderii UE. Dacă înțelegerea nu primește girul parlamentarilor, Regatul Unite va intra pe „un teritoriu necunoscut”, spunea premierul May, în urmă cu câteva zile.

În acest context, liderul din Downing Street a zis în repetate rânduri că nu ia în calcul un al doilea referendum asupra Brexit, dar ideea unui vot popular asupra acordului convenit de May cu UE pare să prindă contur în cabinetele parlamentare (campania „People’s Vote”).

Publicația scrie că, dacă înțelegerea primește vot negativ săptămâna viitoare, miniștrii trebuie să vină cu un calendar concret de acțiuni, printr-o moțiune, în termen de 21 de zile.

Acestea fiind spuse, campania People’s Vote propune ca parlamentarii să amendeze moțiunea privind înțelegerea de divorț prin cererea altui referendum. Acesta ar avea loc la mijlocul lunii februarie.

Prin urmare, Marea Britanie ar fi forțată de împrejurări să-i ceară UE prelungirea calendarului prevăzut de Articolul 50 – celebrul articol din Tratatul de la Lisabona, care statuează că un stat membru poate renunța unilateral la apartenența sa în blocul comunitar și care arată o procedură în acest sens. Prelungirea ar dura în jur de patru luni.

„Nimeni nu a ieșit în față cu o propunere care să atragă susținerea unei majorități în acest moment. Realitatea crudă e că o astfel de propunere nici măcar nu există. Considerăm că singura soluție credibilă de a merge înainte este aceea prin care parlamentarii îi vor oferi poporului o nouă șansă să ia o decizie”, au spus reprezentații campaniei People’s Vote.
Inversarea procesului Brexit, scrie publicația citată, ar marca una dintre cele mai extraordinare răsturnări de situație din istoria britanică modernă, dar chiar și așa ideea unui nou referendum întâmpină încă dificultăți destul de mari. Acestea fiind spuse, atât laburiștii, cât și conservatorii (taberele politice care domină scena britanică) doresc ieșirea din UE, în acord cu referendumul din 2016.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:00 - Ministrul Veștea (PNL), întrebat dacă se menține coaliția cu PSD și după alegeri: „Eu sunt născut în aceeași zi cu Nostradamus și nu sunt în măsură să vă dau o astfel de soluție. Românii decid” (VIDEO)
22:30 - Arafat, despre ploile torențiale: Consecințele de până acum nu sunt grave / Deja în județul Galați avem 3.500 de persoane evacuate. Vreo 260 au refuzat evacuarea și fac asta pe propria răspundere (VIDEO)
22:07 - Ministrul Mircea Fechet: Debitul Dunării nu are o creștere care să ne surprindă / Galațiul rămâne sub cod roșu / Am mers mai bine de 1000 de km să mă asigur că autoritățile sunt pregătite (VIDEO)
21:45 - Cum răspunde ANM criticilor că a exagerat cu avertismentele privind furtuna. Georgescu: S-a ținut cont de toate fenomenele meteo. Maximele termice vor în unele zone cu 15 grade mai scăzute (VIDEO)
21:08 - George Simion spune că Becali ar putea fi printre candidaţii AUR: Îl iau pentru că aduce voturi. A învăţat unele lucruri. Nu merge degeaba la mănăstiri, la biserici
20:45 - Probleme în traficul din București din cauza furtunii: Mijloace de transport, blocate la Podul Grozăveşti (VIDEO)
20:18 - Extrema dreaptă a câștigat alegerile parlamentare din Austria, arată primele estimări. Cancelarul Karl Nehammer și-a recunoscut înfrângerea
19:44 - Ion Iliescu: „Am un zâmbet de Dacie, un zâmbet industrial, cu patru viteze” / Secretul longevității sale și mesajul lui pentru români în prag de alegeri
19:32 - PSD organizează consultări cu sindicatele și patronatele pe tema programului de guvernare
19:06 - Trei cutremure, duminică, în România. Ultimul s-a produs în Brăila. Ce magnitudini au avut