Agenția ONU pentru refugiați raportează sute de mii de strămutați, care fug din „zonele multiple active de conflict”. ONU avertizează asupra unei crize umanitare majore în Goma, cu sute de răniți, cadavre întinse în stradă și o amplificare a numărului violurilor în urma conflictului din estul Republicii Democratice Congo, anunță BBC.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că spitalul său a primit peste 100 de răniți în doar 24 de ore, un număr pe care l-a primit anterior pe parcursul unei luni, forțând personalul să transforme parcarea spitalului într-o unitate de triaj.
Utilizarea artileriei grele în zonele dens populate provoacă răni grave, în special în rândul copiilor. Atât CICR, cât și Programul Alimentar Mondial spun că depozitele lor au fost jefuite în ultimele zile.
Ambasadele Rwandei, Ugandei, Franței și Belgiei au fost vizate de protestatari din capitala congoleze, Kinshasa, într-o manifestare de indignare față de atacul rebelilor în curs asupra Goma.
Unele clădiri au fost jefuite. Potrivit ministrului francez de externe, Jean-Noel Barrot, o parte a ambasadei țării a fost incendiată.
Poliția a lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții, care au ars cauciucuri și scandează cântece împotriva rebelilor M23.
Mai multe părți din Kinshasa sunt practic pustii – școlile și magazinele sunt închise.
Rebelii M23 spun că au capturat aeroportul lui Goma.
Există pericolul unui conflict regional – președinții din Congo și Rwanda sunt îndemnați să încerce discuții de pace.
Adelheid Marschang, coordonatorul OMS de răspuns la situații de urgență în RD Congo, a vorbit la o conferință comună a agențiilor ONU și a altor organizații, unde au fost evidențiate consecințele umanitare grave ale ofensivei M23.
De când M23 și-a lansat ofensiva pentru cucerirea orașului Goma, organizațiile și-au exprimat îngrijorarea că ar agrava situația umanitară deja îngrozitoare din oraș.
De la începutul acestui an, 400.000 de persoane au fost strămutate de lupte, potrivit agenției ONU pentru refugiați.