Aproximativ 350 de manifestanţi răniţi – unii împuşcaţi, alţii prin inhalarea de gaze lacrimogene – iar alți 15 susţinători ai liderului şiit Moqtada Sadr au fost ucişi luni în Zona Verde din Bagdad, teatrul unor violenţe de la anunţarea de către liderul şiit a „retragerii sale definitive” din politică, potrivit unui nou bilanţ furnizat de surse medicale, relatează AFP.
Zona Verde este un perimetru ultrasecurizat din centrul capitalei irakiene, unde se află instituţii guvernamentale şi ambasade.
Lider religios influent, Moqtada al-Sadr şi-a anunţat luni ”retragerea definitivă” de pe scena politică. Acesta are o puternică influenţă asupra comunităţii şiite, majoritară în Irak.
De aproape un an, liderii politici nu reușesc să se pună de acord asupra unui nou prim-ministru iar Irakul nu a avut nici guvern și nici președinte de la alegerile legislative.
Pentru a ieși din criză, Moqtada Sadr și Cadrul de Coordonare doresc noi alegeri anticipate. Moqtada Sadr insistă să dizolve mai întâi parlamentul dar opozanții săi vor mai întâi un guvern.
După invadarea Palatul Republicii, premierul Mustafa al-Kazimi a suspendat Consiliul de Miniștri „până la noi ordine” și a convocat o reuniune de urgență pentru securitate la sediul comandamentului militar.
Susținătorii lui Moqtada Sadr au campat în fața parlamentului și chiar au blocat pentru scurt timp accesul la cel mai înalt organism judiciar al țării. Ieri, acesta și-a anunțat „retragerea definitivă” din politică.
Moqtada Sadr s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative cu 73 de mandate (din 329); incapabil să formeze o majoritate, și-a determinat deputații să demisioneze în iunie, pretinzând că vrea să „reformeze” sistemul de sus în jos și să pună capăt „corupției”.
Sâmbătă, liderul șiit acordase „72 ore” „tuturor partidelor” de la putere – inclusiv a sa – să renunțe la posturile guvernamentale pe care le dețin și să facă „loc pentru reforme”.
Recent situația a degenerat brusc în Bagdad după anunțul neașteptat al unuia dintre cei mai importanți actori ai politicii irakiene; sute de sadriști au invadat Palatul Republicii, unde se află Consiliul de Miniștri, potrivit AFP.
În timp ce manifestanții ocupau birourile, poliția a intervenit cu gaze lacrimogene la intrările în Zona Verde. Starea de asediu decretată de armată în tot Irakul nu a făcut decât să extindă starea de haos.
Mai multe schimburi de focuri între sadriști și susținători ai Cadrului de coordonare, un rival pro-Iran al taberei lui Moqtada Sadr au fost menționate de sursele amintite.
Hashd al-Shaabi, aliați cu Teheranul și integrați în forțele irakiene, s-au declarat gata să „apere instituțiile statului”.
Misiunea ONU în Irak, cu sediul în Zona Verde unde au avut loc violențele, a îndemnat toate grupurile să dea dovadă de „maximă reținere”.