Un tribunal din Uzbekistan a condamnat 21 de persoane, inclusiv un cetățean indian, la pedepse cu închisoarea pentru moartea a 68 de copii care au consumat siropuri de tuse contaminate produse în India.
Potrivit unui raport citat de AFP, Singh Raghvendra Pratap, cetăţean indian şi director al companiei care a importat siropul Doc-1 Max în Uzbekistan, a primit cea mai aspră pedeapsă de 20 de ani, potrivit abplive.
Curtea Supremă a Uzbekistanului l-a găsit pe Pratap vinovat de corupție, fraudă fiscală și fals. Instanța a mai spus că trebuie plătită despăgubiri în valoare de 80.000 de dolari fiecăreia dintre familiile a 68 de copii care au murit din cauza consumului de sirop.
Pedeapsa cu închisoarea a fost anunțată după un proces de șase luni când aproximativ 86 de copii au fost otrăviți în Uzbekistan între 2022 și 2023, dintre care 68 au murit.
Siropul pentru tuse Dok-1, produs de Marion Biotech, a fost găsit asociat cu moartea copiilor din Uzbekistan în 2022.
Se presupune că siropul conținea etilenglicol, care este o substanță toxică care se găsește în glicerina de calitate industrială și nu este permisă în scopuri medicinale.
Incidentul a determinat autoritățile centrale și de stat din India să investigheze problema. Probele au fost trimise la laboratorul regional de testare a drogurilor al guvernului din Chandigarh și s-a constatat că 22 dintre ele „nu sunt de calitate standard”.
Guvernul indian a decis anterior să oprească toate activitățile de producție ale Marion Biotech după ce a primit scrisoarea de la MAE uzbecă și licența de export a companiei a fost, de asemenea, suspendată.
Conform rapoartelor, Marion Biotech are o unitate de producție în Noida, unde obișnuia să fabrice produse pentru piața indiană și să exporte în diferite țări de pe glob în CSI (Rusia și fostele republici sovietice), Asia de Sud-Est, Africa și Latină. America.
Anul trecut, Poliția Noida a arestat în martie trei angajați ai Marion Biotech. Arestările au fost făcute după ce a fost depusă FIR împotriva celor trei în urma unei plângeri a unui inspector de droguri al Organizației Centrale pentru Controlul Standardelor de Droguri (CDSCO).
Din 2022, peste 200 de copii indonezieni, dintre care majoritatea aveau vârsta de cinci ani, au murit din cauza unei leziuni renale acute în urma ingerării unui sirop de tuse contaminat. Aproximativ 100 de decese au fost raportate în Gambia și Uzbekistan.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a averizat că șase siropuri de tuse fabricate în India și Indonezia sunt periculoase.