Duminică, o multitudine de susținători ai opoziției s-au adunat în fața clădirii Parlamentului din Tbilisi. Comportamentul autoritar și pro-rus al guvernului a atras recent reproșuri semnificative, declanșând demonstrația.
Sub bannerul care proclamă „Pentru un viitor european”, protestatarii purtând steaguri georgiene, ucrainene și ale Uniunii Europene (UE) s-au adunat ca răspuns la un apel la demonstrație din partea primului grup de opoziție – Mișcarea Națională Unită (UNM). Grupul, fondat de fostul președinte Mikheil Saakashvili, care se află în prezent în închisoare, a adunat o mulțime diversă.
Manifestanţii au scandat „Trăiască Mişa!”, referindu-se la Saakaşvili, care execută o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru „abuz de putere” şi a cărui stare de sănătate s-a deteriorat în ultimele luni.
Potrivit lui Levan Habeishvili, președintele UNM, protestatarii au cerut ca reformele UE necesare să fie puse în aplicare și ca prizonierii politici să fie eliberați pentru ca Georgia să obțină statutul de candidat.
Oponenții lui Georgian Dream, partidul de guvernământ, au făcut acuzații grave împotriva guvernului său. Printre acestea se numără întemnițarea disidenților, botnirea presei independente, coluziunea cu Kremlinul în secret și eforturile de a crea distanță între țară și UE.
„Guvernul este controlat de la Moscova, iar obligaţia noastră este să ne salvăm patria de slugile ruseşti”, a declarat fostul preşedinte Ghiorghi Margvelaşvili. „Suntem iubitori de libertate, facem parte din familia europeană, respingem sclavia rusească”, a adăugat el, potrivit g4media.ro.
În urmă cu 34 de ani, pe 9 aprilie 1989, istoria a luat o întorsătură întunecată, când protestatarii pașnici din Georgia, care ceru independența, au fost întâmpinați cu forță de armata sovietică. Tragicul incident a luat viața a 21 de persoane, dintre care 16 femei. Cu toate acestea, doi ani mai târziu, în aceeași zi, Georgia și-a declarat cu îndrăzneală independența.
În fața protestelor larg răspândite, guvernul a cedat cererii publice și a abandonat recent un proiect de lege după modelul legislației ruse. Proiectul de lege, care viza ONG-urile și mass-media care primesc peste 20% din finanțarea lor din surse străine, a încercat să le eticheteze drept „agenți străini”.
Patru judecători georgieni au fost sancționați de Statele Unite după ce ar fi exploatat statutul lor de autoritate pentru a promova interesele unui oligarh. Anunțul a fost făcut într-o zi de miercuri.
Alături de Ucraina şi Republica Moldova, Georgia a depus cererea de aderare la UE la câteva zile după ce a început invazia rusă pe teritoriul ucrainean, la sfârşitul lui februarie 2022. În iunie, UE a acordat statutul oficial de candidat Kievului şi Chişinăului, dar a cerut guvernului de la Tbilisi să implementeze mai întâi mai multe reforme.