Suspectul crimelor din Reading fusese în atenția contraspionajului britanic încă din 2019. Cine e bărbatul reținut și care e strategia autorităților, după cel mai recent atac terorist din Marea Britanie
Bărbatul reținut sub suspiciunea că ar fi omorât trei persoane într-un parc din Reading era o figură cunoscută de MI5, agenția britanică de contraspionaj, susțin surse din zona de securitate națională a Regatului Unit. În vârstă de 25 de ani, Khairi Saadallah a fost arestat la fața locului, încă de sâmbătă, iar poliția a anunțat că nu mai caută nicio altă persoană care să fi avut vreo legătură cu incidentul terorist.
Una dintre victimele sale este James Furlong, care a fost descris de reprezentanții școlii în care lucra drept un om „talentat și care te inspiră”, iar premierul Boris Johnson s-a declarat „consternat și scârbit” de atacul comis în Grădinile Forbury, sâmbătă seară.
Suspectul crimelor din Reading fusese în atenția contraspionajului britanic încă din 2019
Surse citate de BBC susțin că suspectul este originar din Libia și că ar fi intrat în atenția MI5 încă din anul 2019. Agențiile de securitate națională ar fi fost alertate de o serie de informații potrivit cărora presupusulatacator avea aspirații să călătorească peste hotare – posibil pentru fapte de terorism.
Când au fost demarate cercetările de rigoare în baza informațiilor obținute, ofițerii nu au observat nimic suspect, care să reprezinte cu adevărat o amenințare sau vreun risc iminent. Niciun dosar nu a fost deschis.
Școala Holt din Wokingham a prezentat un omagiu pentru profesorul James Furlong, care și-a pierdut, așadar, viața în atacul terorist din Reading. Dascălul conducea departamentul de istorie, guvernanță și politică, iar reprezentanții unității școlare au afirmat că era un „om blând și bun”, cu un „adevărat simț al datoriei”.
„Chiar inspira cu adevărat pe toți cei cărora le-a predat, prin pasiunea sa față de subiect și prin dedicare. Era convins că elevii noștri vor dezvolta un simț critic al problemelor globale și, făcând asta, că o să devină cetățeni activi și o să aibă o voce (n.r. – pe scena publică)”, au declarat profesoarele Anne Kennedy și Kate Pearce.
Care e strategia autorităților, după cel mai recent atac terorist din Marea Britanie
Boris Johnson, premierul Regatului Unit, a promis că vor fi întreprinse acțiuni imediate dacă după incident se dovedește „că există lecții pe care trebuie să le învățăm”.
Neil Basu, șeful direcției de contraterorism din poliția metropolitană, a descris atacul drept o „atrocitate” și a subliniat că empatizează cu „familiile care îi vor jeli pe cei iubiți după această faptă oribilă”.
El a subliniat că anchetatorii nu mai caută nicio altă persoană care să fi avut vreo legătură cu incidentul. Crimele odioase de sâmbătă ar putea fi un alt exemplu din ceea ce șefii din zona de securitate numesc un „actor singuratic”, protagonist al unui atac în care un singur individ își transformă convingerile extremiste în fapte criminale.
În noiembrie 2019, nivelul oficial de alertă din Regatul Unit în ceea ce privește terorismul a fost redus de la „sever”, la „substanțial” – ceea ce înseamnă că posibilitatea unui atac a rămas probabilă – dar nu au mai apărut informații privind existența unui risc iminent.
De atunci, au mai existat alte trei incidente majore în care și-au pierdut viața două persoane. Două dintre cele trei atacuri au fost puse în scenă de indivizi care acționau pe cont propriu.
Începând de duminică, detectivii îl vor intervieva pe suspect, iar o amplă operațiune va fi pusă în desfășurare. Analiștii electronici vor examina cu atenție fiecare cont de social media relaționat cu suspectul, vor căuta fiecare apel și mesaj din ultimii ani, precum și eventuale contacte cu extremiști. La rândul lor, ofițerii de informații vor revizui dosarele suspectului. În final va rezulta o „hartă de ansamblu” cu mișcările suspectului, deși motivațiile atacului s-ar putea dovedi dificil de scos la iveală.
.