Teroriștii care s-au aruncat în aer în Bruxelles au vizat inițial centralele nucleare din Belgia, dar au fost nevoiți să-și schimbe rapid planul ca urmare a operațiunilor poliției, informează cotidianul belgian La Derniere Heure, care citează surse apropiate ale anchetei.
Publicația susține că frații Ibrahim şi Khalid El Bakraoui, doi dintre cei trei sinucigași, l-au urmărit mai mult timp pe directorul Programului național de cercetare și dezvoltare în domeniul nuclear și chiar au instalat dispozitive de supraveghere în fața locuinței lui, pe care le-au demontat imediat după atentatele din Paris.
Zeci de ore de înregistrări făcute cu aceste camere au fost descoperite în decembrie, în locuința ui Mohamed Bakkali, unul dintre suspecții atentatelor din 13 noiembrie.
După aflarea acestor date, pe 17 februarie, 140 de militari au primit misiunea de a păzi centralele nucleare din țară. Din acest motiv, se pare că teroriștii au fost nevoiți să renunțe la planurile inițiale și să vizeze locuri mai puțin păzite.
În acest context, o sursă din poliție a declarat că, deși nu s-a reușit evitarea acestor atentate, amploarea lor putea fi mult mai mare dacă teroriștii ar fi reușit să-și pună în aplicare planul inițial.
Belgia dispune de două centrale nucleare echipate în total cu șapte reactoare, patru la Doel (nord) și trei la Tihange (sud-est), ambele aparținând Elecrabel, societatea care furnizează aproximativ 50% din energia electrică. În Belgia, centralele nucleare au o speranță de viață de 40 de ani, ceea ce înseamnă că, în 2015, Doel 1 și 2 și-au atins vârsta de pensionare. Totuși, grație unei legi votate în iulie anul trecut, viața lor a fost prelungită cu încă zece ani.