Surse din presa chineză: Xi Jinping vrea ca Vladimir Putin să negocieze cu Ucraina

Surse din presa chineză: Xi Jinping vrea ca Vladimir Putin să negocieze cu Ucraina
Xi Jinping / Foto: Hepta, Brian Smith

Președintele Chinei, Xi Jinping, i-ar fi spus președintelui Rusiei, Vladimir Putin, că ar trebui abandonate „modurile de gândire ale războiului rece” și că ar trebui respectate preocupările de securitate ale diferitelor națiuni, transmite presa chineză.

Discuția ar fi fost una telefonică, conform South China Morning Post și CCTV.

Mai mult decât atât, Xi Jinping ar fi spus că va susține negocierile Rusiei cu Ucraina pentru a rezolva problema și că respectă suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor.

Drept replică, Putin ar fi spus că SUA și NATO au ignorat mult timp preocupările de securitate ale Kremlinului.

Fluxul comercial al Rusiei se îndreaptă spre China

Statele Unite sunt gata să declanșeze o gamă mai largă de sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova escaladează conflictul din Ucraina, interzicând instituțiilor financiare și companiilor cheie rusești accesul la tranzacțiile în dolari americani și la piețele globale pentru comerț, exporturi de energie și finanțare.

Cu toate acestea, Statele Unite și aliații săi nu au mai încercat niciodată să reducă o economie de 1,5 trilioane de dolari din comerțul global și nu este clar cât de multă presiune pot pune chiar și toate sancțiunile occidentale unificate asupra Moscovei.

O analiză a datelor comerciale ale Băncii Mondiale și ale Națiunilor Unite, consultată de Reuters, arată că, de când au fost impuse sancțiuni mai mici în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea, China a devenit cea mai mare destinație de export a Kremlinului.

Noile sancțiuni ar putea determina Rusia să încerce să-și aprofundeze legăturile comerciale fără dolari cu Beijingul, în efortul de a evita restricțiile, a declarat Harry Broadman, fost negociator comercial al SUA și oficial al Băncii Mondiale.

„Problema cu sancțiunile, în special cele care implică un producător de petrol, precum Rusia, va fi reprezentată de scurgerile din sistem”, a spus Broadman. „China poate spune: „Vom cumpăra petrol de pe piața liberă și dacă acela este petrol rusesc, așa să fie.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`