Comisia Europeană va recomanda acordarea statutului oficial Ucrainei de țară candidată la UE, potrivit mai multor oficiali familiarizați cu deliberările care au avut loc luni în cadrul unei dezbateri între comisari, scrie politico.eu.
Dezbaterea din Colegiul Comisarilor a urmat unei vizite surpriză a președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, la Kiev, unde a discutat despre candidatura Ucrainei cu președintele Volodymyr Zelenskyy. A fost a doua călătorie a lui von der Leyen în capitala Ucrainei de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, la sfârșitul lunii februarie.
Zelensky și alți oficiali ucraineni au pledat pentru recunoașterea oficială ca țară candidată la UE, spunând că desemnarea ar oferi o creștere a moralului incalculabil de prețios în timpul războiului. Ei au remarcat în mod repetat că, de la Revoluția de la Maidan din 2013-2014, cetățenii ucraineni și-au riscat în mod repetat viața.
Oficiali familiarizați cu dezbaterea dintre comisari au spus că există o conștientizare intensă a sacrificiilor făcute de ucraineni și o recunoaștere clară a necesității de a transmite un mesaj puternic președintelui rus Vladimir Putin că a pierdut orice șansă de a recupera Ucraina în presupusa sa sferă de influență.
„Comisia nu uită că Ucraina este singura țară din Europa în care au murit oameni, în care au fost împușcați pentru că erau pe străzi purtând steaguri UE”, a spus un înalt oficial. „Acum, nu le putem spune: „Ne pare rău, băieți, ați fluturat steaguri greșite”.
Recunoașterea Ucrainei ca țară candidată necesită, în cele din urmă, aprobarea unanimă a celor 27 de șefi de stat și de guvern din Consiliul European, care sunt așteptați să rezolve problema la o reuniune la nivel înalt de la Bruxelles săptămâna viitoare. Oficialii și diplomații au spus că cel puțin trei țări s-au opus încă.
Susținătorii cererii Ucrainei au spus că orice întârziere în acordarea statutului de candidat ar fi profund demoralizantă pentru Ucraina, deoarece forțele ruse invadatoare continuă să ocupe zone mari din sudul și estul țării și fac presiuni pentru cucerirea întregii regiuni de est a Donbasului.
În ultimele săptămâni, unii lideri, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, au sugerat că ar fi mai util să se acorde Ucrainei un fel de statut interimar care să-i consolideze relațiile cu UE. Macron a spus că, chiar dacă Ucraina este recunoscută ca țară candidată, va dura mai mult de un deceniu în conformitate cu procedurile de aderare existente pentru ca Ucraina să adere la bloc.
Moldova și Georgia au solicitat, de asemenea, statutul de candidat, iar oficialii au spus că, în general, comisarii susțin Moldova, unde acum există un guvern ferm pro-UE, dar că au fost mai puțin încrezători în Georgia, care a suferit de tulburări politice uriașe și retragere democratică notabilă din ultimii ani.
În discuțiile despre statutul de candidat pentru Ucraina, Moldova și Georgia, mulți oficiali și diplomați UE au remarcat sensibilitatea dat fiind ritmul lent de aderare pentru țările din Balcanii de Vest, inclusiv Macedonia de Nord, care a fost declarată țară candidată în 2005; Muntenegru, care a primit desemnarea în 2008; și Serbia și Albania, care au fost recunoscute drept candidați în 2009.