Cu puțin peste o lună în urmă, Bucha era o suburbie în plină creștere la nord-vest de Kiev, un oraș cu o viață confortabilă, cu complexe rezidențiale și case, înconjurate de păduri.
Astăzi, Bucha este un sinonim al groazei cunoscut în întreaga lume, potrivit Kyiv Independent.
Înfrângerea Rusiei în Bătălia de la Kiev și retragerea sa rapidă ulterioară la sfârșitul lunii martie au scos la iveală lucruri terifiante. Bucha este acum scena celui mai grav masacru comis pe continentul european în secolul XXI. În cele aproape șase săptămâni petrecute sub ocupația rusă, locuitorii din Bucha au declarat că au fost supuși perchezițiilor, jafului, torturii și executării sumare.
Mai mult de 410 cadavre au fost adunate din regiunea Kiev și supuse analizei criminalistice, începând cu data de 3 aprilie, potrivit procurorului general Iryna Venediktova
Un muncitor din Bucha care a ajutat la recuperarea cadavrelor și s-a prezentat ca Serhiy, a declarat pentru Kyiv Independent pe 5 aprilie că a văzut peste 300 de persoane. Oficialii Bucha au adăugat că ar putea fi alte zeci de persoane în reședințele locale și în pădure.
Mulți oameni au fost împușcați la punctele de control rusești, iar unii au fost găsiți cu mâinile legate și împușcați. După ce armata ucraineană a eliberat orașul la 1 aprilie, a fost descoperită cel puțin o groapă comună.
„De ce ne urăsc atât de mult?”, a strigat Halina Opalat, stând lângă ruinele unui complex rezidențial. “De ce? Pentru că suntem o națiune? Acesta era cândva un oraș atât de frumos. Acum este înspăimântător să te uiți la el. Mă doare sufletul”, spune femeia.
Orașul e plin de morminte improvizate ici și colo, povestește și Vladislava Liubarets, o profesoară de 51 de ani.
„Mulți, foarte mulți oameni au dispărut. Aici, în Bucha, rușii au luat mâncare, bijuterii, iar oamenii au renunțat la tot pentru a rămâne în viață. Primul lucru pe care ni l-au luat au fost telefoanele. I-au obligat pe oameni să-și omoare păsările din curte, iar, dacă refuzau, înceapă ei să tragă în găini și apoi le luau. Pentru multe femei în vârstă de aici, păsările erau singura lor speranță de a supraviețui”, a declarat profesoara.
Oamenii povestesc că unii soldați ruși împușcau pe loc, fără avertisment sau fără să ceară vreun document, în timp ce alții nu se atingeau de civili.
„Foarte mulți oameni au făcut foamea aproape două săptămâni. Nu voi uita niciodată ziua în care un bătrân a sărutat mâinile unei vecine doar pentru că i-a adus un ou fiert și puțină pâine proaspătă”, mai povestește femeia.
Pe parcursul unei singure zile, în regiunea Kiev au fost descoperite 5.000 de pericole explozive, potrivit ministrului de Interne Denys Monastyrsky. Acestea includ mine, muniții neexplodate, cum ar fi obuze, rachete și bombe, precum și capcane.
Majoritatea supraviețuitorilor au stat aproape tot timpul ascunși pentru a scăpa.