Supravieţuitorii Holocaustului cer Facebook să retragă textele cu mesaje negaţioniste

Publicat: 30 07. 2020, 08:30
Sursa Foto: The Conversation

Supravieţuitori ai Holocaustului cer fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, să retragă de pe reţeaua de socializare textele care transmitmesaje negaţioniste, se arată într-unmesaj video postat miercuri pe controversata platformă, transmite AFP.

Supraviețuitor al Holocaustului:Când unii afirmă că Holocaustul nu a avut loc niciodată, ei spun că tatăl meu, sora mea şi 60 de membri ai familiei mele nu au fost asasinaţi de nazişti

În videoclipul postat pe cea mai mare rețea de socializare din lume, sevede cum nouă persoane, victime ale Holocaustului,fac apel la retragerea textelor cu mesaje tendențioase,între care Eva Schloss, sora vitregă a Annei Frank, acum în vârstă de 91 de ani. Videoclipul la care se face referire a fost realizat în parteneriat cu organizația Claims Conference, societate creată în 1951, în special pentru recuperarea bunurilor valorice.

‘”Când unii oameni afirmă online că Holocaustul nu a avut loc niciodată, ei spun că tatăl meu, sora mea şi 60 de membri ai familiei mele nu au fost asasinaţi de nazişti’”, a relatat Lea Evron, în vârstă de 85 de ani. De origine poloneză, ea a scăpat din lagărele de exterminare împreună cu mama ei când tatăl şi sora ei au fost deportaţi înanul 1943.

La începutul lunii iulie,organizaţia de luptă împotriva antisemitismului Anti Defamation League (ADL) a pulbicat un document care face referirela consecințele Holocaustului.

Într-un document publicat recent, organizaţiaADL a dat mai multe exemple de grupuri de pe Facebook în cadrul cărora unii utilizatori au pus deschis sub semnul întrebării existenţa Holocaustului sau dimensiunea sa.

”Cred că s-ar putea întâmpla din nou”

Când era copil, Naftali Fürst a trecut prin ororile mai multor lagăre de concentrare naziste. La 75 de ani după eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz, el s-a întâlnit cu cancelarul germanAngela Merkel în Germania.

În momentul în care a vorbit cu Angela Merkel la vernisajul unei expozițiii, Naftali a amintit de multe alte persoane, respectiv copii care au fost în lagărul de concentrare.

Reamintim fapttul că naziștii au deportat 232.000 de copii la Auschwitz, dintre care au supraviețuit doar câteva sute.

La vernisajul expoziției, cancelara Angela Merkel și premierul landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet au făcut declarații cu privire la tragicul moment în care au fost uciși aproximativ șase milioane deevrei, de toate vârstele, majoritatea dinEuropa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimulnațional-socialistdinGermania, condus deAdolf Hitlerși de colaboratorii acestuia.

Merkel a avut un discurs bun, dar tipicde politician cu ocazia unei comemorări a Holocaustului, de data aceasta în pragul împliniriia 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz pe 27ianuarie. În alocuțiunea ei, Angela Merkel a repetatcuvintele rostiteîn cadrul vizitei ei la Auschwitz: ”Simt o rușine profundă.”