Supraviețuitorii bombei de la Hiroshima spun că acordul cu americanii privind parcul de pace cu Pearl Harbour este o „insultă”

Publicat: 30 06. 2023, 13:53

Mai multe grupuri au scris guvernului orașului Hiroshima cerându-i să nu semneze acordul cu omologii americani.

Supraviețuitorii bombardamentului atomic de la Hiroshima au reacționat cu furie la acord

Acordul privind parcul înfrățit, semnat în această săptămână de ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, și de primarul orașului Hiroshima, Kazumi Matsui, este menit să promoveze pacea și prietenia între foștii inamici din timpul războiului din Pacific.

„Nimeni nu poate merge la Pearl Harbor și nimeni nu poate merge la Memorialul Păcii de la Hiroshima și să intre pe ușa din față, să iasă pe ușa de ieșire și să fie aceeași persoană”, a declarat Emanuel în cadrul unei ceremonii de semnare la Ambasada SUA din Tokyo.

La aproape 80 de ani de la bombardamentul de la Hiroshima, supraviețuitorii bombardamentelor atomice îi îndeamnă pe liderii G7 să emită o declarație fermă împotriva utilizării armelor atomice atunci când se vor întâlni la Hiroshima la sfârșitul acestei luni.

„Aranjamentul dintre cele două parcuri legate de începutul și sfârșitul războiului va fi o dovadă că omenirea, în ciuda faptului că a făcut greșeala de a purta un război, poate să-și revină, să se împace și să promoveze pacea”, a declarat Matsui.

Aproximativ 80.000 de persoane au murit pe loc în bombardamentul de la Hiroshima, la 6 august 1945, numărul morților ajungând la 140.000 până la sfârșitul anului

Însă reprezentanții hibakusha – supraviețuitori ai bombardamentelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki – au condamnat acordul ca fiind nepotrivit, argumentând că, în timp ce atacul de la Pearl Harbor a vizat o bază navală, bombardamentul de la Hiroshima a ucis fără discriminare un număr mare de civili.

Haruko Moritaki, o victimă a bombei și consilier al Asociației Hiroshima pentru abolirea armelor nucleare, a declarat că acordul este o „insultă” la adresa supraviețuitorilor.

Kunihiko Sakuma, președintele Confederației Prefecturii Hiroshima a declarat că bombardamentul atomic de la Hiroshima a fost inutil. „Nu a pus capăt războiului și nu a salvat viețile soldaților americani, așa cum afirmă SUA”, a declarat el pentru Nikkei.

Peste 2.300 de militari americani au fost uciși în atacul surpriză al Japoniei asupra Pearl Harbor, la 7 decembrie 1941 – un eveniment care a adus America în războiul din Pacific.

Aproximativ 80.000 de persoane au murit pe loc în bombardamentul de la Hiroshima, la 6 august 1945, numărul morților ajungând la 140.000 până la sfârșitul anului. Alți 70.000 de oameni au murit la Nagasaki la 9 august, cu șase zile înainte ca Japonia să capituleze.