Supraviețuitorii atacului rusesc de la școala din Bilohorivka, bombardament despre care guvernatorul regional din Lugansk spune că ar fi omorât cel puțin 60 de persoane, au vorbit pentru CNN despre clipele de groază pe care le-au trăit.
„Am fost dărâmat de o lespede”, a declarat un bărbat care avea bandaje la nas și la frunte și care a preferat să păstreze anonimatul din rațiuni de securitate. „Apoi altă explozie, au căzut pietre mici pe noi. Întuneric”, a continuat el.
„În camera noastră era o femeie care țipa întruna. A fost trasă afară și țipa tot timpul. I-am spus, «nu țipa». Nu puteam auzi nimic. Au început să sape. Am ieșit. Mă simțeam ca un om beat – pierdut”, a mai povestit bărbatul.
Imaginile publicate pe rețelele sociale arată o clădire complet distrusă.
🇺🇦 MFA strongly condemns #Russian shelling of a school in Bilohorivka, sheltered 60 people, on May 7. #Russia committed this brutal war crime shortly before the Day of Remembrance and Reconciliation, constantly repeating the tragedy of World War II.#StopRussianWar pic.twitter.com/dxf3fX7GrZ
— MFA of Ukraine 🇺🇦 (@MFA_Ukraine) May 8, 2022
„Treizeci de persoane au fost evacuate de sub dărâmături, dintre care șapte erau rănite. Șaizeci este probabil să fi murit sub dărâmăturile clădirii”, declara guvernatorul regional din Lugansk, Serhiy Gaidai, potrivit Reuters.
Un alt supraviețuitor, Sergiy, susține că se afla în subsolul școlii când a căzut bomba și că trei etaje ale clădirii s-au prăbușit complet.
„Nu am înțeles nimic. Eram înăuntru. Deodată, totul s-a prăbușit. Întuneric. Asta e tot”, spune Sergiy.
🎥Russia’s bombing of a school in the eastern Ukrainian village of Bilohorivka killed two people and left 60 in the debris feared dead, the governor of the Luhansk region said on Sunday.
Read more ⬇️https://t.co/BlEtHqEhn8 pic.twitter.com/bHq4eWRhB5
— The Telegraph (@Telegraph) May 8, 2022
Yevgen a descris o ieșire disperată.
„Am fost chiar primul care a început să se cațere spre ieșire. Luam cărămizi și le aruncam afară. Erau scânduri peste scânduri. Localnicii care nu se aflau în subsol (la momentul atacului, n.r.) au dat o mână de ajutor și au folosit o țeavă pentru a îndepărta acele scânduri”, a afirmat Yevgen.
Printre cei care se adăposteau în școală erau și oameni în vârstă, susțin supraviețuitorii.
„Imaginați-vă ce au bombardat. Un sat obișnuit, doar cu pensionari și copii”, a adăugat Sergiy.